Werkzaamheden Aken Strukton Rail, foto: ProRail

Verlieslatend Strukton voert opnieuw herstructurering door

Werkzaamheden Aken Strukton Rail, foto: ProRail

Bouwbedrijf Strukton Groep voerde in de afgelopen maanden een reorganisatie door. Hierbij is onder meer Strukton Rail in drie landenclusters (Nordics, Italië en België/Nederland) rechtstreeks onder Strukton Groep gehangen. In het nieuwe bedrijfsonderdeel Strukton Power zitten onder meer de onderdelen Strukton Systems en Strukton Rolling Stock. Daarnaast vertrok er opnieuw een topman: Frank Bekooij, algemeen directeur van Strukton Civiel.

Met de nieuwe structuur komt Strukton Groep naar eigen zeggen dichter op de business te zitten. Veel details hierover geeft het bedrijf niet prijs behalve dat het zich in het bijzonder gaat richten op de groeiende behoefte aan duurzame mobiliteits- en energiesystemen.

Strukton Rail

Voormalig financieel directeur van Strukton Rail, Mark de Haas, gaat dezelfde functie ad interim vervullen voor de hele Strukton Groep. De Haas heeft volgens het bedrijf bij Strukton Rail procesverbeteringen doorgevoerd en de financiële kolom geprofessionaliseerd. Daarnaast zou hij een belangrijke rol hebben gespeeld in de implementatie van de vernieuwde strategie van Strukton Rail.

Arthur Vlaanderen is benoemd tot Director Corporate Finance & Treasury. In zijn nieuwe functie speelt hij een belangrijke rol in de contacten met de banken en andere financiële stakeholders. Verder is Jean-Paul Drop benoemd tot Director Strategic HR. Zowel Arthur als Jean-Paul waren al werkzaam bij Strukton.

Frank Bekooij vertrekt

Strukton Civiel is bezig met een strategieherziening gericht op een open cultuur van samenwerking, rendabele projecten en ruimte voor innovaties. Frank Bekooij heeft een start gemaakt met dit programma, maar besloot “tot onze spijt afscheid te nemen van Strukton. Wij respecteren het besluit van Frank en zijn hem zeer erkentelijk voor zijn bijdragen binnen Strukton Civiel. Hij treedt terug als statutair directeur van Strukton Civiel, maar blijft tot medio juli beschikbaar voor een overdracht van zijn taken”, meldt het bedrijf in een persbericht.

Frank begon 23 jaar geleden als stagiair bij Strukton en gaf de afgelopen zestien jaar als directeur sturing aan Strukton Civiel; vanaf 2006 als financieel directeur en per 2015 als algemeen directeur. Het managementteam van Strukton Civiel neemt tijdelijk de dagelijkse aansturing van Strukton Civiel overnemen en wordt hierbij aangestuurd door de directie van Strukton Groep.

Onrustig jubileum

Strukton viert in 2021 zijn 100-jarig bestaan. Maar vanwege de financiële situatie en de onrust in de top is er weinig reden tot feest. De onderneming had in 2019 te maken met een nettoverlies van 20 miljoen euro. Dat was te wijten aan tegenvallers in spooronderhoudscontracten van ProRail in Nederland, tegenvallers bij Strukton Rolling Stock en bij de aanleg van de F-Bane in Denemarken.

Begin dit jaar werd bekend dat 72-jarige topbestuurder Gerard Sanderink terugtrad. Dit vanwege de onrust die rond zijn persoon was ontstaan. Sanderink was de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws door een hoog oplopende ruzie met zijn voormalige geliefde Brigitte van Egten, die hij aan de kant zette nadat hij bevriend raakte met Rian van Rijbroek, een zelfverklaarde cyberdeskundige. Bij haar beweringen worden door kenners veel vraagtekens gezet.

Gewist

Eind vorig jaar zou hij in het hoofdkantoor van Strukton een politie-inspecteur en een deurwaarder de huid vol hebben gescholden en te hebben geweigerd zijn gevorderde telefoon af te staan, totdat die van afstand gewist was. In de sector doen geruchten de ronde Sanderink inmiddels de leiding weer in handen heeft en daarbij een andere bestuurder, Erik Hermsen, het bedrijf uit werkte.

Eerder vertrok Jacob Zeeman al als topman van Strukton Rail vanwege ‘een verschil van inzicht’ met Sanderink en ‘de manier van samenwerken van de directie van Strukton Rail en Strukton Group op de langere termijn’. Inmiddels is Zeeman algemeen directeur van Dual Inventive.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.