Infrabel werkzaamheden kabels

Dievenbende steelt 2,6 kilometer aan spoorkabel in België

Tussen de Belgische steden Thimister en Welkenraedt in de provincie Luik heeft een dievenbende zondag op maandagnacht 2,6 kilometer aan kabels langs het spoor gestolen. Volgens Infrabel is dat een record. Het is de zoveelste diefstal: sinds mei wordt het Belgische spoor tegen de Duitse grens geteisterd door kabeldiefstallen. De spoorbeheerder overweegt beton te gieten over de kabels langs het spoor.

De kabel die gestolen werd was een 1000 volt kabel die de seininrichting voedt. In totaal ging het om 2,6 kilometer kabel. Het had grote gevolgen voor het treinverkeer. Op de hogesnelheidslijn tussen Luik en de Duitse grens lag het tot 15.00 uur maandagmiddag stil. Andere treinen werden omgeleid. De reistijd was daardoor 20 minuten langer dan gebruikelijk. Twee passagierstreinen werden gedeeltelijk afgeschaft.

De diefstal is niet alleen vervelend voor het treinverkeer, maar is ook kostbaar. Het gaat om de combinatie van herstelkosten en de prijs van koper. Hoe groot de financiële schade is, wil de spoorbeheerder niet kwijt.

Melding

De diefstal werd om 1 uur ’s nachts gemeld zondag op maandagnacht en bijna anderhalf uur later waren de teams van Infrabel op de locatie. Het kost namelijk best wel wat tijd om de teams te mobiliseren, vertelt woordvoerder Thomas Baeken van Infrabel.

“Onze ploeg was redelijk snel ter plaatse. Deze kabeldiefstal vond plaats tegen de Duitse grens en de onderhoudsploeg van Infrabel moest van een afstand van 40 kilometer komen, in de buurt van Luik.” De dieven waren nog bezig toen de teams arriveerden. De nummerplaten van de voertuigen zijn genoteerd en doorgegeven aan de politie.

Bende

De Belgische spoorbeheerder heeft de afgelopen maanden flink te kampen met kabeldiefstallen. Dit jaar heeft Infrabel al te maken met 110 diefstallen. Vorig jaar waren dat 104 diefstallen in totaal. In mei en juni vond er elke twee dagen een diefstal plaats, in juli en augustus bijna elke dag.

“In de regio Luik werden er al 11 diefstallen in 1 maand gepleegd, waarvan vijf op de hogesnelheidslijn tussen Luik en de Duitse grens,” zegt Baeken. “We hebben hier hoogstwaarschijnlijk te maken met een professionele dievenbende.” De bende steelt elke keer 500 meter kabel en vlucht daarmee snel de Duitse grens over.

Infrabel is om die reden op zoek naar maatregelen om de bende een halte toe te roepen. “De kabels in beton gieten, is een mogelijkheid die we bestuderen, maar dat is een extreme maatregel die toch ook nadelen heeft. Dus bekijken we ook andere maatregelen. Maar hier gaan we niet verder op in.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.