Voelbare bordjes op stations voor blinden en slechtzienden, foto: ProRail

Alle treinstations toegankelijk voor blinden en slechtzienden

Alle stations in Nederland zijn toegankelijk gemaakt voor blinde en slechtziende reizigers. De Oogvereniging en ProRail vierden deze mijlpaal op dinsdag in Amersfoort. Er is een pilot gestart waarbij van de vier grootste stations Amsterdam Centraal, Den Haag Centraal, Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal voelbare stationsplattegronden gemaakt.

In totaal werd er op 410 stations zo’n negentig kilometer aan voelbare en zichtbare geleidelijnen op dezelfde manier aangelegd. Bij liften en trappen hangen voelbare bordjes die onder meer vertellen naar welk perron een trap leidt. Verder zijn er meer dan vijfduizend gesproken routebeschrijvingen van stations gemaakt en zijn obstakels uit looproutes weggehaald.

Aanpassingen

Er liggen nu ongeveer 2500 objectmarkeringen (gele klanktegels) in de stations. Alle obstakels op de hoofdroute zoals prullenbakken zijn weggehaald. Vanwege al deze aanpassingen is het in principe mogelijk voor blinden en slechtzienden om hun weg op ieder station te vinden, ook als ze er nog niet eerder geweest zijn.

Directeur Joep Aarts van Oogvereniging: “Wat nu gerealiseerd is, is een lang gekoesterde wens. Het is het resultaat van een intensieve samenwerking van de Oogvereniging en ProRail. Vele enthousiaste en betrokken vrijwilligers hebben eraan meegewerkt.”

Directeur Pier Eringa van ProRail: “We zijn trots op de geleverde prestatie. Nergens ter wereld zijn alles stations geschikt gemaakt voor blinde en slechtzienden. En we willen graag dat mensen die blind of slechtziend zijn de voorzieningen optimaal gaan gebruiken. We willen dat mensen geïnspireerd raken om te reizen.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.