Werkzaamheden Kamperlijn, foto: Stefan Verkerk/ProRail

Treinen rijden sinds maandag weer over de Kamperlijn

Treinen rijden sinds maandag weer over de Kamperlijn na een periode van twaalf weken waarin diverse werkzaamheden plaatsvonden. Het spoor van deze verbinding tussen Zwolle en Kampen werd in deze periode geëlektrificeerd en vernieuwd. NS hervatte maandag de dienstregeling met de huidige dieseltreinen. In december neemt Syntus (Keolis Nederland) het stokje over van NS en gaat met nieuwe elektrische treinen over het traject rijden.

De vernieuwing van de Kamperlijn is een gezamenlijk project van de provincie Overijssel, gemeenten Kampen en Zwolle en ProRail. Om het dertien kilometer lange spoortraject gereed te maken voor elektrische treinen zijn er tweehonderd bovenleidingmasten geplaatst en ondergrondse leidingen aangelegd naar twee nieuwe technische ruimten voor de stroomvoorziening van 1500 volt naar de bovenleiding. Ook is het hele spoortraject voorzien van nieuw spoorgrind, bielzen en spoorstaven.

Werkzaamheden

Naast de aanpak van het spoor, zijn de werkzaamheden aan het station Zwolle Stadshagen nog in volle gang. Dit nieuwe station wordt gebouwd bij de Belvédèrelaan en krijgt een onderdoorgang voor voetgangers, fietsers en autoverkeer. Vanaf 10 december 2017 wordt het station in gebruik genomen. Reizigers kunnen dan vanaf Zwolle Stadshagen met de trein naar Kampen of naar Zwolle en vanaf daar verder reizen. Ondanks de extra tussenstop blijft de reistijd met de trein tien minuten, omdat de snelheid op het traject omhoog gaat van 100 naar 140 kilometer per uur. De werkzaamheden aan de onderdoorgang bij het station zijn in het voorjaar van 2018 afgerond.

ProRail meldt dat de werkzaamheden aan station Kampen zo goed als klaar zijn. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting van het perron. Het perron in Kampen is langer en breder gemaakt en aan de IJsselkant is een voorplein aangelegd en voorzien van bankjes met uitzicht op de IJssel en het mooie stadsfront van Hanzestad Kampen.

Verbetering luchtkwaliteit

Op de Kamperlijn rijden straks elektrische treinen. Deze treinen zijn stiller, sneller en schoner dan de huidige dieseltreinen. Daarmee verbetert de luchtkwaliteit in het gebied tussen Zwolle en Kampen. Ook bespaart de provincie op de exploitatiekosten.

Update: maandag 28 augustus 13.00 uur

Lees ook:

Bovenleiding Kamperlijn wordt aangesloten op station Zwolle

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.