Amsterdam Centraal, IJ hal, metamorfose, foto: Wiel Arets Architects

NS start volgende fase metamorfose Amsterdam Centraal

De NS start begin maart met de volgende fase van de metamorfose van station Amsterdam Centraal. Dan wordt begonnen met de afbouw van de westpassage en de bouw van de tweede hoofdentree van het station, de IJ-hal. Kondor Wessels Amsterdam, onderdeel van VolkerWessels, heeft de aanbesteding voor de bouw gewonnen. Deze week is het contract hiervoor getekend.

De werkzaamheden zijn naar verwachting begin 2015 afgerond. Op dat moment krijgen reizigers meer ruimte, horeca/winkelaanbod en servicefaciliteiten tot hun beschikking.

Amsterdam Centraal

“Met de komst van de westpassage en het eerste deel van de IJ-hal gaan reizigers de allure van het nieuwe Amsterdam Centraal ervaren. Het monumentale gebouw versus de moderne passage en IJ-hal met een breed palet aan faciliteiten voor reizigers”, zegt Irma Winkenius, projectdirecteur Amsterdam Centraal bij NS Stations.

“Als Amsterdams bedrijf is het ons een eer om de afbouw van een deel van het Centraal Station te mogen realiseren. Een super uitdagend project, waarbij de verstoring voor de reizigers en de omgeving tot een minimum beperkt moet worden”, aldus Frank Aalders, directeur Kondor Wessels Amsterdam.

Afbouw westpassage

In 2012 is gestart met de ruwbouw van twee nieuwe passages die tussen de huidige reizigerstunnels in zijn gebouwd. De passages bieden straks een vrije doorgang zonder toegangspoortjes tussen centrum en IJ en worden voorzien van winkels voor reizigers die wat meer tijd te besteden hebben.

De westpassage, die zich bevindt tussen de westtunnel en de middentunnel, wordt onder andere het domein van mode, beauty en lifestyle. Terwijl in de oostpassage, die in een later stadium zal worden afgebouwd, reizigers straks terecht kunnen voor een breed assortiment dagverse producten. Gesprekken met potentiële huurders zijn gaande.

Stationsgebouw

De toegang van de passages bevindt zich aan centrumzijde in de vleugels van het monumentale stationsgebouw en aan de IJ-zijde in de nieuw te bouwen IJ-hal. Dat geldt ook voor de reizigerstunnels.

Vanwege de werkzaamheden verhuizen de Hema en de kleine Starbucks eind februari van de westvleugel naar de westtunnel. Benthem Crouwel / Powerhouse Company /MerkX hebben de inrichting van de beide passages ontworpen. Tak Architecten heeft het ontwerp van het monumentale IJ-gebouw gemaakt.

Bouw eerste deel IJ-hal

Amsterdam Centraal krijgt een tweede hoofdentree aan het IJ, de IJ-hal. Deze hal wordt gebouwd onder het busplatform over de volle breedte van het station. Vanuit de IJ-hal stappen reizigers straks makkelijk over tussen trein, metro, bus, pont of taxi.

De hal wordt voorzien van servicefaciliteiten en verblijfshoreca met uitzicht op het IJ. Het station wordt hiermee niet alleen een vertrek- en aankomstpunt, maar ook een verblijfplaats. NS start met het eerste deel van de IJ-hal aan de westzijde van het station. Het ontwerp is gemaakt door Wiel Arets Architects.

Ingebruikname begin 2015

Begin 2015 zijn de werkzaamheden afgerond en is het eerste deel van de IJ-hal en de westpassage beschikbaar voor reizigers. Dan kunnen reizigers ook weer via de gerenoveerde middentunnel de IJ-zijde bereiken.

Amsterdam Centraal, IJ hal, metamorfose, foto: Wiel Arets Architects

Amsterdam Centraal,  Westpassage, metamorfose, foto: Benthem Crouwel / Powerhouse Company / MerkX

Auteur: Bart Pals

Bart Pals is hoofdredacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.