Spoorwerkzaamheden in België.

‘Spoorinvesteringen in België vragen om meer dan alleen geld voor rails’

In zijn 10 jarenplan wil Infrabel een groot aantal zaken aanpakken. Benjamin Brolet / Infrabel

Volgende maand organiseert zusterpublicatie RailTech zijn eerste evenement in België: RailTech Belgium 2023. Een van de aandachtspunten van het programma is de spoorinfrastructuur in en naar de grote havens. Die van Antwerpen in het bijzonder. Heidi Hendrix, hoofd Port Rail Solutions bij spoorbeheerder Infrabel, is een van de sprekers. Zij zal de laatste stand van zaken delen en toelichten voor welke opgave Infrabel staat.

In zijn 10 jarenplan wil Infrabel een groot aantal zaken aanpakken om het treinverkeer meer lucht te geven. “Het doel is uiteraard om het Belgische spoor klaar te maken voor de toekomst, zodat we onze ambities op het gebied van goederenvervoer en het treinverkeer voor reizigers kunnen realiseren. Maar die balanceeract is geen gemakkelijke en het werk zal dan ook zeker tot na 2032 in beslag nemen. We zijn daarom ook blij dat de federale regering een spoorvisie voor 2040 heeft uitgerold en dat zowel ons investeringsprogramma als prestatiecontract rekening houden met een langere tijdlijn.”

Veel van de infrastructurele projecten die voor het lopende decennium gepland staan, zijn in Antwerpen of hebben een link met de havenstad. Daarbij draait het echter niet alleen om de spoorverbindingen in de haven zelfs, die na Rotterdam de drukste van Europa is, maar ook over verbindingen tussen industriële zones in België en verbindingen met het achterland.

Dat er de komende jaren veel aandacht is voor de spoorinfrastructuur in de Haven van Antwerpen, betekent uiteraard niet dat de andere havengebieden uit het oog zijn verloren. Zo staat er een hoop te gebeuren in North Sea Port. In de Haven van Zeebrugge zullen de investeringen weliswaar minimaal zijn, maar dat komt omdat er de laatste jaren juist veel in is geïnvesteerd.

Digitalisering en regelgeving

Maar Hendrix benadrukt tevens dat spoorinvesteringen in België om meer vragen dan alleen geld naar rails. “We zullen ook inzetten op nieuwe IT-systemen en digitalisering. Hiermee kunnen we onze eigen organisatie opwaarderen maar ook het treinverkeer beter faciliteren”.

Ook op het vlak van regelgeving is nog een slag te maken, zegt Hendrix. Samen met alle belanghebbenden moet beter gekeken worden naar wat er nodig is om treinverkeer van en naar de havens beter te organiseren. Dit alles met als doel om het aandeel van het spoor in het goederenvervoer tot aan 2030 te verdubbelen.

Hendrix sluit af door te stellen dat de sector de komende jaren vooral realistisch moet zijn in wat er wel en niet kan qua investeringen in het spoor. “Ja er zijn budgetten en we zullen inderdaad een hoop acties kunnen ondernemen ter ondersteuning van het spoorgoederenvervoer. Tegelijkertijd is nog niet alles meegerekend. Dan moet je vooral denken aan het Extra Container Antwerp (ECA) project in Antwerpen. Als we dat werk willen faciliteren per spoor, dan moeten we ook na 2032 blijven investeren. Infrabel zal er in ieder geval alles aan doen om van het spoor de ruggengraat van België te maken. Op die manier leveren we een bijdrage aan de ontwikkeling van de economie en de transportsector. Dat doen we samen met de hele keten.”

Nieuwsgierig geworden naar RailTech Belgium 2023? Schrijf je dan nu in. Het evenement omvat naast een tweetal conferenties ook een uitgebreide beursvloer met tal van exposanten, die bovendien gratis te bezoeken is. Wel moet je je nog even registreren. Alles over de spoorinfrastructuur in de havens hoor je in het middagprogramma. De ochtend staat in het teken van de spoorvisie 2040 en belangrijke lopende ontwikkelingen, zoals de uitrol van ETCS. De federale minister van Mobiliteit Georges Gilkinet opent het evenement. 

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is chef redactie van SpoorPro en de RailTech-titels.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Spoorinvesteringen in België vragen om meer dan alleen geld voor rails’ | SpoorPro.nl
Spoorwerkzaamheden in België.

‘Spoorinvesteringen in België vragen om meer dan alleen geld voor rails’

In zijn 10 jarenplan wil Infrabel een groot aantal zaken aanpakken. Benjamin Brolet / Infrabel

Volgende maand organiseert zusterpublicatie RailTech zijn eerste evenement in België: RailTech Belgium 2023. Een van de aandachtspunten van het programma is de spoorinfrastructuur in en naar de grote havens. Die van Antwerpen in het bijzonder. Heidi Hendrix, hoofd Port Rail Solutions bij spoorbeheerder Infrabel, is een van de sprekers. Zij zal de laatste stand van zaken delen en toelichten voor welke opgave Infrabel staat.

In zijn 10 jarenplan wil Infrabel een groot aantal zaken aanpakken om het treinverkeer meer lucht te geven. “Het doel is uiteraard om het Belgische spoor klaar te maken voor de toekomst, zodat we onze ambities op het gebied van goederenvervoer en het treinverkeer voor reizigers kunnen realiseren. Maar die balanceeract is geen gemakkelijke en het werk zal dan ook zeker tot na 2032 in beslag nemen. We zijn daarom ook blij dat de federale regering een spoorvisie voor 2040 heeft uitgerold en dat zowel ons investeringsprogramma als prestatiecontract rekening houden met een langere tijdlijn.”

Veel van de infrastructurele projecten die voor het lopende decennium gepland staan, zijn in Antwerpen of hebben een link met de havenstad. Daarbij draait het echter niet alleen om de spoorverbindingen in de haven zelfs, die na Rotterdam de drukste van Europa is, maar ook over verbindingen tussen industriële zones in België en verbindingen met het achterland.

Dat er de komende jaren veel aandacht is voor de spoorinfrastructuur in de Haven van Antwerpen, betekent uiteraard niet dat de andere havengebieden uit het oog zijn verloren. Zo staat er een hoop te gebeuren in North Sea Port. In de Haven van Zeebrugge zullen de investeringen weliswaar minimaal zijn, maar dat komt omdat er de laatste jaren juist veel in is geïnvesteerd.

Digitalisering en regelgeving

Maar Hendrix benadrukt tevens dat spoorinvesteringen in België om meer vragen dan alleen geld naar rails. “We zullen ook inzetten op nieuwe IT-systemen en digitalisering. Hiermee kunnen we onze eigen organisatie opwaarderen maar ook het treinverkeer beter faciliteren”.

Ook op het vlak van regelgeving is nog een slag te maken, zegt Hendrix. Samen met alle belanghebbenden moet beter gekeken worden naar wat er nodig is om treinverkeer van en naar de havens beter te organiseren. Dit alles met als doel om het aandeel van het spoor in het goederenvervoer tot aan 2030 te verdubbelen.

Hendrix sluit af door te stellen dat de sector de komende jaren vooral realistisch moet zijn in wat er wel en niet kan qua investeringen in het spoor. “Ja er zijn budgetten en we zullen inderdaad een hoop acties kunnen ondernemen ter ondersteuning van het spoorgoederenvervoer. Tegelijkertijd is nog niet alles meegerekend. Dan moet je vooral denken aan het Extra Container Antwerp (ECA) project in Antwerpen. Als we dat werk willen faciliteren per spoor, dan moeten we ook na 2032 blijven investeren. Infrabel zal er in ieder geval alles aan doen om van het spoor de ruggengraat van België te maken. Op die manier leveren we een bijdrage aan de ontwikkeling van de economie en de transportsector. Dat doen we samen met de hele keten.”

Nieuwsgierig geworden naar RailTech Belgium 2023? Schrijf je dan nu in. Het evenement omvat naast een tweetal conferenties ook een uitgebreide beursvloer met tal van exposanten, die bovendien gratis te bezoeken is. Wel moet je je nog even registreren. Alles over de spoorinfrastructuur in de havens hoor je in het middagprogramma. De ochtend staat in het teken van de spoorvisie 2040 en belangrijke lopende ontwikkelingen, zoals de uitrol van ETCS. De federale minister van Mobiliteit Georges Gilkinet opent het evenement. 

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is chef redactie van SpoorPro en de RailTech-titels.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.