De Antwerp Rail School 2023 trapt af op 24 april

Werk aan het spoor in Belgie
De Antwerp Rail School is een tweejaarlijks terugkerend programma. Benjamin Brolet / Infrabel

De Universiteit Antwerpen organiseert later deze maand in samenwerking met Ricardo Rail en spoorwegmaatschappij NMBS de Antwerp Rail School. Via een intensief programma kunnen spoorprofessionals, academici en promovenda hun kennis uitdiepen en netwerken. Het programma duurt een week waarbij elke dag in het teken staat van een nieuw onderwerp.

Met de Antwerp Rail School 2023 willen de betrokkenen een brug slaan tussen de dagelijkse praktijk, beleidsvorming en wetenschappelijke discussies. Dat gebeurt onder meer door kennisuitwisseling over de belangrijke thema’s in de spoorsector. Denk aan de technologische ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur, materieel en signalering, regelgeving, conditiemonitoring, toelatingseisen en meer. Medeorganisatoren zijn naast de Universiteit van Antwerpen en Ricardo ook Transport Net, NMBS, Infrabel, Lineas en Siemens.

Deelnemers krijgen zoals gezegd elke dag een ander thema voorgeschoteld. De editie van 2023, de achtste sinds 2010, trapt af met de uitdagingen van nu en beschikbaarheidsmanagement. Dinsdag staat in het teken van goederenvervoer, de dag erna van passagiersvervoer. Op donderdag en vrijdag worden respectievelijk disruptieve technologieën en beleid en veiligheid behandeld.

Volwaardige plaats in het opleidingslandschap

Jan Scheepers van Ricardo Rail: “Het is belangrijk om kennis te delen in de spoorbranche en mensen die geïnteresseerd zijn in de branche te boeien en te binden. Met de diverse inhoudelijke partners bieden we een mooi veelzijdig programma om met alle facetten binnen de branche kennis te maken. Zowel op academisch als op business niveau.”

“De Antwerp Rail School heeft met zijn achtste editie intussen een meer dan volwaardige plaats verworven in het opleidingslandschap rond spoorvervoer, en toont dat er ook na meer dan 10 jaar een grote nood blijft aan het vormen van de juiste profielen”, vult Prof. dr. Thierry Vanelslander van de Universiteit van Antwerpen aan. “Met de ontwikkelingen op zowel technologisch als beleidsvlak die alsmaar sneller gaan, is die nood er zelfs meer dan ooit! Ook deze keer spelen wij weer volop op die nood in”.

Activiteiten in Antwerpen, Brussel en Mechelen

Aan het programma van de Antwerp Rail School nemen via sprekers een groot aantal bedrijven deel. Naast Ricardo en NMBS zijn dat onder meer Infrabel, Lineas, Siemens, Combinant, Arcelor en Alstom. Ook zijn er sprekers van partners TransportNet, het Europese Departement van Transport, de UIC, transportassociatie FERRMED, het Karlsruher Institut für Technologie, Université Lyon 2 en de Universiteit Antwerpen zelf.

Antwerpen is de hoofdlocatie van het programma, maar er zijn ook onderdelen in Brussel. Daarnaast is er een bezoek aan de NMBS-werkplaats in Mechelen gepland. Tijdens de afsluiting op vrijdag in Brussel spreekt de federale minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. Alle praktische informatie over het programma, inclusief registratie en kosten, vind je hier.

Geïnteresseerd in de Belgische spoorsector? Registreer je dan nu voor RailTech Belgium 2023 in Brussel op 6 en 7 juni. Ook Prof. dr. Thierry Vanelslander van de Universiteit van Antwerpen zal er spreken, net als afgevaardigden van het federale Ministerie van Mobiliteit, Infrabel, NMBS, Railport Antwerpen, Combinant, Lineas, Alstom en meer. 

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is chef redactie van SpoorPro en de RailTech-titels.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

De Antwerp Rail School 2023 trapt af op 24 april | SpoorPro.nl

De Antwerp Rail School 2023 trapt af op 24 april

Werk aan het spoor in Belgie
De Antwerp Rail School is een tweejaarlijks terugkerend programma. Benjamin Brolet / Infrabel

De Universiteit Antwerpen organiseert later deze maand in samenwerking met Ricardo Rail en spoorwegmaatschappij NMBS de Antwerp Rail School. Via een intensief programma kunnen spoorprofessionals, academici en promovenda hun kennis uitdiepen en netwerken. Het programma duurt een week waarbij elke dag in het teken staat van een nieuw onderwerp.

Met de Antwerp Rail School 2023 willen de betrokkenen een brug slaan tussen de dagelijkse praktijk, beleidsvorming en wetenschappelijke discussies. Dat gebeurt onder meer door kennisuitwisseling over de belangrijke thema’s in de spoorsector. Denk aan de technologische ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur, materieel en signalering, regelgeving, conditiemonitoring, toelatingseisen en meer. Medeorganisatoren zijn naast de Universiteit van Antwerpen en Ricardo ook Transport Net, NMBS, Infrabel, Lineas en Siemens.

Deelnemers krijgen zoals gezegd elke dag een ander thema voorgeschoteld. De editie van 2023, de achtste sinds 2010, trapt af met de uitdagingen van nu en beschikbaarheidsmanagement. Dinsdag staat in het teken van goederenvervoer, de dag erna van passagiersvervoer. Op donderdag en vrijdag worden respectievelijk disruptieve technologieën en beleid en veiligheid behandeld.

Volwaardige plaats in het opleidingslandschap

Jan Scheepers van Ricardo Rail: “Het is belangrijk om kennis te delen in de spoorbranche en mensen die geïnteresseerd zijn in de branche te boeien en te binden. Met de diverse inhoudelijke partners bieden we een mooi veelzijdig programma om met alle facetten binnen de branche kennis te maken. Zowel op academisch als op business niveau.”

“De Antwerp Rail School heeft met zijn achtste editie intussen een meer dan volwaardige plaats verworven in het opleidingslandschap rond spoorvervoer, en toont dat er ook na meer dan 10 jaar een grote nood blijft aan het vormen van de juiste profielen”, vult Prof. dr. Thierry Vanelslander van de Universiteit van Antwerpen aan. “Met de ontwikkelingen op zowel technologisch als beleidsvlak die alsmaar sneller gaan, is die nood er zelfs meer dan ooit! Ook deze keer spelen wij weer volop op die nood in”.

Activiteiten in Antwerpen, Brussel en Mechelen

Aan het programma van de Antwerp Rail School nemen via sprekers een groot aantal bedrijven deel. Naast Ricardo en NMBS zijn dat onder meer Infrabel, Lineas, Siemens, Combinant, Arcelor en Alstom. Ook zijn er sprekers van partners TransportNet, het Europese Departement van Transport, de UIC, transportassociatie FERRMED, het Karlsruher Institut für Technologie, Université Lyon 2 en de Universiteit Antwerpen zelf.

Antwerpen is de hoofdlocatie van het programma, maar er zijn ook onderdelen in Brussel. Daarnaast is er een bezoek aan de NMBS-werkplaats in Mechelen gepland. Tijdens de afsluiting op vrijdag in Brussel spreekt de federale minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. Alle praktische informatie over het programma, inclusief registratie en kosten, vind je hier.

Geïnteresseerd in de Belgische spoorsector? Registreer je dan nu voor RailTech Belgium 2023 in Brussel op 6 en 7 juni. Ook Prof. dr. Thierry Vanelslander van de Universiteit van Antwerpen zal er spreken, net als afgevaardigden van het federale Ministerie van Mobiliteit, Infrabel, NMBS, Railport Antwerpen, Combinant, Lineas, Alstom en meer. 

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is chef redactie van SpoorPro en de RailTech-titels.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.