ProRail sluit 174 jaar oude overweg in Rijswijk

ProRail heeft donderdag overweg t’ Haantje in Rijswijk afgesloten. Daarmee komt na krap 174 jaar een einde aan de spoorovergang, tevens de een-na-laatste tussen Leiden en Dordrecht. De overgang wordt vervangen door een onderdoorgang.

Overweg ’t Haantje stamt uit de jaren veertig van de negentiende eeuw en werd aangelegd over wat destijds het tweede spoor van Nederland was; de verlenging van de oorspronkelijke HSM-spoorlijn vanuit Haarlem via Leiden naar Den Haag en Rotterdam.

Spoorverdubbeling

Vanwege een verdubbeling van het spoor tussen Rijswijk en Delft Campus, onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk-Rotterdam, is de huidige spoorovergang niet meer geschikt. ’t Haantje was overigens goed beveiligd, benadrukt ProRail. De spoorbeheerder wil met het oog op het hoogfrequente spoorvervoer echter zoveel mogelijk risico’s op ongelukken en storingen wegnemen.

Voetgangers, fietsers en het gemotoriseerde verkeer worden de komende drie maanden omgeleid. Eind juli moet de nieuwe 250 meter lange onderdoorgang gereed zijn, een project dat ProRail uitvoert in samenwerking met spooraannemer Strukton. De spooronderdoorgang verbindt zo’n 200 meter bij de spoorovergang t’ Haantje vandaan de woonwijken Parkrijk en Pasgeld. Vorig jaar werden twee brugdelen van ieder ongeveer 87 ton op hun plek gehesen boven de Kerstanjewetering voor een verbrede en verhoogde spoorbrug, die geschikt is voor vier in plaats van twee sporen.

Het werk aan de verdubbeling van het spoor tussen Rijswijk en Delft Campus moet in 2023 gereed zijn. De afronding van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk-Rotterdam staat voor het jaar erop gepland. Daarmee moet het mogelijk worden om per richting acht intercity’s en zes sprinters te laten rijden.

Lees meer:

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.