kusttram, foto: De Lijn

Vlaanderen vernieuwt tramnet

Vlaanderen gaat de komende vijf jaar het tramnet grondig vernieuwen. Daar trekt de Vlaamse overheid 295 miljoen euro voor uit. Het gaat om 331 kilometer spoor, verspreid over de kust, Antwerpen en Gent.

De investering is nodig omdat de infrastructuur minder betrouwbaar wordt, merkt vervoersmaatschappij De Lijn. Daardoor zijn reizigers minder tevreden en wordt het lastiger om het netwerk te exploiteren. “Er komt nu een grote inhaaloperatie, zoals ook de betrokken stadsbesturen terecht gevraagd hebben”, zegt Ben Weyts, de Vlaamse minister van Mobiliteit.

Kust, Antwerpen en Gent

Als voorbereiding op de vernieuwing hebben twee externe bedrijven de drie deelnetwerken doorgelicht. Alle drie de onderdelen van het Vlaamse tramnet worden aangepakt tussen 2019 en 2023. Zo wordt aan de kust onder meer het traject tussen Oostende en Middelkerke vernieuwd. Daar wordt geïnvesteerd in betonbestrating. In Antwerpen komt nieuwe bovenleiding en worden de tractiestations aangepast om het netwerk geschikt te maken voor uitbreiding van het aantal trams. In Gent wordt onder meer het traject vanuit de Poperingestraat in de richting van Wondelgem vernieuwd. Daar liggen nu nog houten dwarsliggers en de wissels zijn al meer dan 35 jaar oud.

De huidige Vlaamse regering investeerde eerder al fors in nieuw materieel: 860 bussen, 110 trams en de veertien eerste trambussen. Daarbovenop gaat De Lijn nog eens 277 hybride en 925 elektrische bussen bestellen. Met zowel nieuw materieel als vernieuwde infrastructuur moet De Lijn volgens Weyts aantrekkelijker en betrouwbaarder worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Vlaanderen vernieuwt tramnet”

kees boer|13.01.19|11:09

Daar lijken ze niet zo moeilijk over te doen dan bij ons

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vlaanderen vernieuwt tramnet | SpoorPro.nl
kusttram, foto: De Lijn

Vlaanderen vernieuwt tramnet

Vlaanderen gaat de komende vijf jaar het tramnet grondig vernieuwen. Daar trekt de Vlaamse overheid 295 miljoen euro voor uit. Het gaat om 331 kilometer spoor, verspreid over de kust, Antwerpen en Gent.

De investering is nodig omdat de infrastructuur minder betrouwbaar wordt, merkt vervoersmaatschappij De Lijn. Daardoor zijn reizigers minder tevreden en wordt het lastiger om het netwerk te exploiteren. “Er komt nu een grote inhaaloperatie, zoals ook de betrokken stadsbesturen terecht gevraagd hebben”, zegt Ben Weyts, de Vlaamse minister van Mobiliteit.

Kust, Antwerpen en Gent

Als voorbereiding op de vernieuwing hebben twee externe bedrijven de drie deelnetwerken doorgelicht. Alle drie de onderdelen van het Vlaamse tramnet worden aangepakt tussen 2019 en 2023. Zo wordt aan de kust onder meer het traject tussen Oostende en Middelkerke vernieuwd. Daar wordt geïnvesteerd in betonbestrating. In Antwerpen komt nieuwe bovenleiding en worden de tractiestations aangepast om het netwerk geschikt te maken voor uitbreiding van het aantal trams. In Gent wordt onder meer het traject vanuit de Poperingestraat in de richting van Wondelgem vernieuwd. Daar liggen nu nog houten dwarsliggers en de wissels zijn al meer dan 35 jaar oud.

De huidige Vlaamse regering investeerde eerder al fors in nieuw materieel: 860 bussen, 110 trams en de veertien eerste trambussen. Daarbovenop gaat De Lijn nog eens 277 hybride en 925 elektrische bussen bestellen. Met zowel nieuw materieel als vernieuwde infrastructuur moet De Lijn volgens Weyts aantrekkelijker en betrouwbaarder worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Vlaanderen vernieuwt tramnet”

kees boer|13.01.19|11:09

Daar lijken ze niet zo moeilijk over te doen dan bij ons

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.