Spoorbrug HRMK Van Harinxmakanaal

Herstel spoorbrug over Van Harinxmakanaal zorgt voor hinder scheepvaart

Bron: Google Maps

De spoorbrug over het Van Harinxmakanaal is sinds dinsdagmiddag defect, meldt ProRail. De zogenaamde HRMK-brug bij Leeuwarden is wel voor treinverkeer beschikbaar, maar opent op dit moment niet voor de scheepvaart. Het herstel zal volgens de spoorbeheerder minstens drie weken duren.

De HRMK-spoorbrug is uitgerust met een zogenaamde hefcilinder, waarmee de brug kan bewegen en opendraaien. Deze vijf ton wegende cilinder werkt op hydraulische druk. “Helaas is dit cruciale draaipunt onverwachts defect geraakt en kunnen we de brug sindsdien niet meer openen voor de scheepvaart”, zegt ProRail.

Reparatie cilinder

De cilinder moet eerst worden geïnspecteerd voordat het gerepareerd kan worden. Dit gebeurt door de cilinder met groot materieel uit de brug te takelen en te verschepen naar een werkplaats. Specialisten zullen de cilinder daar herstellen.

ProRail verwacht dat de aannemer minstens drie weken nodig heeft voor het herstel, het terugplaatsen en ingebruikname van de brug. Op dit moment worden de werkzaamheden voorbereid en personeel gezocht om de werkzaamheden uit te voeren en groot materieel aan te voeren.

“Wij realiseren ons terdege de hinder die voor een deel van de scheepvaart aan de orde is. We werken daarom met de grootste spoed aan deze operatie. Maar voor de komende weken geldt hier dus helaas een beperkte doorvaart”, aldus de spoorbeheerder. De provincie Friesland en Rijkswaterstaat werken aan omvaarroutes.

Spoorverbinding Leeuwarden-Zwolle

De HRMK-brug is onderdeel van de spoorverbinding Leeuwarden richting Zwolle, met vier intercity’s en vier sprinters per uur. Normaal draait de brug meerdere keren per dag om de scheepvaart te laten passeren.

ProRail meldt dat de hefcilinders in 2018 zijn gereviseerd en er is geïnvesteerd in het op afstand bedienen van de brug. Over het Van Harinxmakanaal ligt ook een andere spoorbrug, met sporen richting Harlingen en Stavoren. Daarvan is de hefcilinder die in 2017 vernieuwd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.