De schade aan de spoorinfrastructuur in Wallonië, foto: Infrabel

Infrabel-topman: twee spoorlijnen eerder hersteld dan verwacht

Een meevaller voor spoorbeheerder Infrabel: twee spoorlijnen in België kunnen donderdag al in gebruik genomen worden, nadat deze uit dienst werden gehaald als gevolg van de hevige overstromingen afgelopen week. Infrabel-topman Benoît Gilson meldt woensdagochtend dat de lijnen 132 en 134 tussen Charleroi en Couvin ‘vroeger dan gepland’ kunnen openen. De lijn zou aanvankelijk pas zaterdag weer in dienst gaan.

België werd net als Duitsland zwaar getroffen door de overstromingen afgelopen week. Complete spoorbanen spoelden weg. Infrabel meldde maandag te verwachten dat de schade aan het spoor wordt geschat op tussen de 30 en 50 miljoen euro. In Duitsland loopt dat zelfs in de honderden miljoenen euro’s.

Planning herstelwerkzaamheden

Infrabel maakte eerder al de planning voor de herstelwerken bekend, waarbij de meeste spoorlijnen tegen 9 augustus weer operationeel zijn. Een uitzondering is de zwaar getroffen lijn Pepinster en Luik waar een spoorwegbrug verzakte. Daar zullen de herstelwerkzaamheden volgens Infrabel tot 30 augustus duren.

Het herstel van lijn 132 en 134 tussen Charleroi en Couvin zou pas zaterdag gereed zijn, maar Gilson meldt nu dat het voorspoediger verloopt. “Ik bedank alle teams van Infrabel voor het enorme werk dat zij de afgelopen dagen hebben verricht om opnieuw treinverkeer mogelijk te maken voor onze klanten en spoorgebruikers. Ondanks de grote omvang van de schade toonden onze medewerkers een ongelooflijke veerkracht en solidariteit. Ik ben dan ook heel erg trots op hen!, aldus de directeur.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.