Spoor Wallonië wateroverlast, foto: Infrabel

Spoor België verzakt, herstel kan weken duren

Door hevige regenval staan tientallen spoorlijnen in België onder water en is op sommige plaatsen ook het spoor verzakt. Deze verzakkingen zorgden er onder meer voor dat donderdagochtend rond 5.30 uur een trein ontspoorde in Grupont in de Belgische Ardennen. Volgens de NMBS vervoerde de trein ten tijde van de ontsporing geen passagiers.

In navolging op Zuid- en Oost-België hebben overstromingen nu ook tot treinuitval geleid in de Henegouwen, in het zuidwesten van ons land. In totaal ligt het treinverkeer stil op een dertigtal lijnen in de provincies Henegouwen, Namen, Luik, Luxemburg en Waals-Brabant. Dit meldde een woordvoerder van Infrabel vrijdagochtend aan zustervakblad RailTech.be.

In Grupont is een stuk van het talud van de spoorlijn tussen Namen en Luxemburg weggespoeld. De NMBS-trein die op het traject reed, is daarbij uit de rails gereden. Vanwege de diverse incidenten die woensdag en donderdagochtend als gevolg van het extreme weer gebeurden, besloot Infrabel donderdagochtend om 6.00 uur het treinverkeer in een groot deel van Wallonië stil te leggen.

Grote schade

Infrabel meldt dat er sprake is van ‘grote schade’ aan het spoor, maar is vanwege aanhoudende regen nog niet in staat geweest om de precieze schade vast te stellen. De verwachting is dat het herstel van het spoor enkele weken zal duren.

De provincie Luik is het ergst getroffen door de overstromingen. Veel spoorlijnen staan onder water of zijn geblokkeerd door modderstromen. Op tal van plaatsen is het treinverkeer hierdoor stilgelegd. Infrabel meldt dat Thalys- en ICE-treinen wel rijden tussen Luik-Guillemins en Aken, terwijl er ook treinen tussen Luik en Brussel pendelen.

De volgende lijnen zijn momenteel gesloten voor het spoorvervoer.

In Henegouwen:

 • Charleroi-Zuid – Couvin (L.132 / L.134)
 • Charleroi-Zuid – Ottignies (L.140)
 • Fleurus – Auvelais (L147)
 • Charleroi-Zuid – Namen (L130)
 • Charleroi-Zuid en Châtelet (L130C)

In de provincies Namen, Luxemburg en Waals-Brabant:

 • Gembloux – Jemeppe-sur-Sambre (L144)
 • Ottignies – Gembloux (161)
 • Gembloux – Namen (161)
 • Ottignies – Sint-Joris-Weert (L139)
 • Rochefort-Jemelle – Libramont (L162)
 • Bomal – Marloie (L43)
 • Namen – Dinant (L.154)
 • Dinant – Bertrix (L.166)
 • Namen – Marloie (L.162)

In de provincie Luik:

 • Namen – Luik-Guillemins (L125)
 • Luik-Guillemins – Bomal (L43)
 • Kust – Gouvy (L42)
 • Luik-Guillemins (L37) – Welkenraedt
 • Pepinster – Spa-Géronstère (L44)
 • Eik – Y Hammerbrücke (L3)
 • Y Voroux – Kinkempois (L.36A)
 • Kinkempois – Flémalle-Haute (L.125A)
 • Luik-Guillemins – Wezet (L.40)
 • Visé – Maastricht

Spoorgoederenvervoer

Het goederenverkeer in Vlaanderen kan vooralsnog wel gewoon doorgang vinden. In Wallonië ondervindt het goederenvervoer wel zware hinder, zo melde Infrabel donderdag. Op de volgende lijnen zou geen treinverkeer mogelijk zijn:

 • Tussen Luik-Maastricht (L40)
 • Tussen Dinant et Bertrix (L166)
 • Tussen Tongeren en Aix La Chapelle (L24)
 • Tussen Brussel en Namen (L161)
 • Tussen Leuven en Ottignies (L139)

Lees ook:

Spoor Zuid-Limburg onder water, geen treinverkeer naar België en Duitsland

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.