Spoor onder water door hevige regenval, foto: ProRail

Spoor Zuid-Limburg onder water, geen treinverkeer naar België en Duitsland

Een groot stuk spoor in het Zuid-Limburgse Eijsden is woensdag vanwege hevige regenval onder water komen staan. Daardoor is ook donderdag geen treinverkeer mogelijk naar het Visée en Luik in België. Ook richting Duitsland is het treinverkeer vanuit Zuid-Limburg gestremd. Infrabel heeft donderdagochtend het treinverkeer in het zuiden van België stilgelegd, omdat het niet mogelijk is om veilig treinen te rijden.

Ten opzichte van de situatie woensdag is de regenval in de nacht van woensdag op donderdag in Nederland meegevallen. Het KNMI heeft woensdagnacht om 3.20 uur code rood opgeheven voor de provincie Limburg. Wel geldt nog altijd code geel.

Een woordvoerder van ProRail meldt donderdagochtend dat het nog niet mogelijk is om vanuit Maastricht naar Visé te rijden. “Dat heeft met de omstandigheden in België te maken, maar ook op het spoor in Eijsden ligt nog veel water, waardoor we niet kunnen rijden. Vanaf Heerlen rijden we tot Herzogenrath in Duitsland.”

In Heerlen kwam woensdag een rangeerterrein onder water te staan. Het goederenvervoer liep woensdag ook vertraging op als gevolg van de hevige regenval. Volgens de woordvoerder wordt dat donderdagochtend ‘langzamerhand weer opgestart’.

Een kletsnatte vos vlucht over het spoor in Limburg, foto: Stefan Verkerk/ProRail
Een kletsnatte vos vlucht over het spoor in Limburg. Foto: Stefan Verkerk/ProRail

Situatie spoor België ernstig

Als gevolg van de zware regenval woensdagnacht heeft Infrabel donderdagochtend het treinverkeer in een groot deel van het zuiden België stilgelegd. “Deze uitzonderlijke maatregel is nodig om de veiligheid van iedereen te garanderen”, aldus Infrabel. Met name de provincie Luik is volgens de spoorbeheerder ‘bijzonder zwaar getroffen’. Veel spoorlijnen staan onder water of zijn geblokkeerd door modderstromen.

Een woordvoerder laat weten dat het waarschijnlijk twee tot drie weken zal duren voordat het spoor weer helemaal is opgeknapt. Zo lang het nog regent, kan er nog niet worden gestart met het herstel.

Thalys- en ICE-treinen  tussen Luik-Guillemins en Aken rijden volgens dienstregeling. Ook rijden er treinen tussen Luik en Brussel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.