Vernieuwing station Ede-Wageningen, foto: VolkerRail

VolkerWessels en Van Wijnen gaan station Ede-Wageningen vernieuwen

Foto: VolkerRail gedeeld op LinkedIn

Spoorbeheerder ProRail heeft de vernieuwing van het station en het stationsgebied Ede-Wageningen aan de aannemerscombinatie VolkerWessels Infrastructure en Van Wijnen gegund. Het nieuwe station wordt ruimer van opzet om de toekomstige reizigersgroei op te vangen. De combinatie legt onder meer een extra perron aan, zodat er meer treinen kunnen stoppen. Ook worden voorzieningen zoals de kiosk en wachtruimtes uitgebreid en verbeterd. 

Aannemerscombinatie Van Hattum en Blankevoort, VolkerRail (beide onderdeel van VolkerWessels) en Van Wijnen voeren de werkzaamheden uit. Van Wijnen richt zich op de bouwkundige elementen, VolkerRail voert de railgerelateerde werkzaamheden uit en Van Hattum en Blankevoort is verantwoordelijk voor het civiele deel.

Metamorfose stationsgebied

Het stationsgebied in Ede wordt een modern OV-knooppunt waar reizigers makkelijk en snel kunnen overstappen op de trein, bus, taxi en ander vervoer. Naast de aanleg van een extra perron, worden bestaande perrons verbreed.

Het station ligt aan de rand van de Veluwe, op de overgang naar de Gelderse Vallei. Het Veluwse landschap is een belangrijke inspiratie voor de vorm van de stationskap en de toren. Het stationsgebied krijgt een groen karakter dat past bij de omliggende bebouwing en toegangswegen. De toren bij de hoofdentree van het station wordt een uniek herkenningspunt.

Spoorzone Ede

Het project Spoorzone Ede is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer op het traject Schiphol-Utrecht-Nijmegen, waarbij wordt toegewerkt naar een dienstregeling van zes intercity’s en vier sprinters per uur. De vernieuwing van station Ede-Wageningen is een samenwerking tussen ProRail, gemeente Ede en NS. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Gelderland.

Dit voorjaar wordt gestart met de werkzaamheden. Naar verwachting wordt het nieuwe station eind 2024 opgeleverd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.