Coronamaatregelen stations, bron: NS

ProRail en NS nemen extra coronamaatregelen op stations

ProRail en NS zijn maandag op zes stations gestart met het invoeren van extra coronamaatregelen. Dit doen de spoorbedrijven om de effecten daarvan te kunnen monitoren. Ondanks de nieuwe maatregelen blijft de boodschap nog steeds dat reizigers  alleen gebruik moeten maken van het openbaar vervoer als het echt nodig is. 

Deze maatregelen worden de komende tijd verder uitgerold op alle stations in Nederland. Vanaf 11 mei kunnen reizigers bij de ingangen van alle stations de volgende coronaregels lezen op borden en pictogrammen:

  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Houd zoveel mogelijk rechts.
  • Raak zo weinig mogelijk aan.
  • Houd 4 treden afstand op roltrappen.
  • Gebruik de lift alleen met maximaal 2 personen.
  • Houd 5 tegels afstand op het perron.

Stapsgewijze invoering

De stapsgewijze invoering start op zes stations: Arnhem Centraal, Amsterdam Zuid, Utrecht Centraal, Gouda, Culemborg en Groningen Noord. De effecten van de maatregelen worden gemonitord en vervolgens gedeeld met alle vervoerders. Vervolgens bespreekt de sector of en hoe deze verder kunnen worden doorgevoerd in de gehele OV-sector. Denk hierbij ook aan busstations, metrostations en in metro’s, trams, bussen en treinen.

ProRail en NS nemen op de stations extra maatregelen om reizigers zoveel mogelijk op afstand te houden van elkaar. Er komen onder andere andere afstandslijnen bij drukke trappen, roltrappen en kaartverkoopautomaten. Ook zijn op drukke perrons aanwijzingen te zien hoe 1,5 meter afstand kan worden gehouden. De coronaregels staan op informatieschermen en worden indien nodig ook via de omroepberichten onder de aandacht gebracht. Daarnaast worden de stations extra goed schoongemaakt met desinfecterende middelen.

De manier waarop de maatregelen verder toegepast kunnen worden, hangt samen met eventuele toekomstige maatregelen van de overheid voor het openbaar vervoer. Mocht het nodig zijn, dan worden de maatregelen aangepast of volgen er extra maatregelen.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.