Werkzaamheden aan het spoor Diemen. Foto: ProRail

Hulp aan door corona getroffen ondernemers eerder beschikbaar

Kleine tot middelgrote bedrijven die in financiële moeilijkheden komen door de coronacrisis, kunnen al vanaf maandag een overbruggingskrediet aanvragen waarbij de overheid grotendeels garant staat. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

Keijzer spreekt van een eerste stap waarmee direct 300 miljoen euro aan extra financiering beschikbaar komt voor ondernemers. De staatssecretaris kondigde de maatregel afgelopen week al aan, maar zei toen nog dat die wellicht pas eind maart zou kunnen ingaan. De regeling is volgens Keijzer “essentieel voor de liquiditeit van kleinere ondernemers die inkomsten of productie mislopen door het coronavirus”.

Zzp’ers

Verder overweegt het kabinet om zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) extra te ondersteunen. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken heeft hierover gesproken met minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Wiebes kwam onder vuur te liggen door uitspraken over zzp’ers in WNL op Zondag.

De bewindsman zei dat zelfstandigen “wel de groep zijn die zelf hebben gezegd ‘ik hoef geen vast dienstverband’. Dit zijn mensen die hebben zelf bewust dat risico genomen”. Wiebes voegde er aan toe dat er voor zelfstandigen wel de wettelijke vangnetten, zoals de bijstand, beschikbaar zijn. Die bijzondere bijstand wordt mogelijk ruimhartiger toegekend, zegt het ministerie van Sociale Zaken. Over enkele dagen hoopt het kabinet hier meer over te zeggen.

Krimp

De Europese Commissie verwacht dat de economie van de Europese Unie dit jaar met circa 1 procent zal krimpen onder druk van de negatieve gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. In februari werd door Brussel nog gedacht dat de economie van de EU dit jaar met 1,4 procent zou groeien.

(Bron: ANP)

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Hulp aan door corona getroffen ondernemers eerder beschikbaar”

general mobil|16.03.20|18:39

Het was een zeer domme uitspraak.
Die mensen gaan door met werken.
Ook als ze ziek zijn.
Geen werk geen geld.
Maar hierbij neem je bewust een heel groot risico voor de hele bevolking.
Dus kwiebus.
Denk de volgende keer 2x na.
Voordat je zo een domme uitspraak doet.
Want de spoor sector steunt deels op zzp’ers.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.