Station Gouda na verbouwing 2020

ProRail start verbouwing station Gouda

NS, ProRail, de gemeente Gouda en de provincie Zuid-Holland gaven afgelopen week het startsein voor de werkzaamheden aan station Gouda. Aan de zuidkant van het station komen twee fietsenstallingen en een nieuw busstation. Het station zelf ondergaat een renovatie.

Door de toevoeging van de twee nieuwe fietsenstallingen groeit de totale stallingsruimte van 800 naar 3.150 fietsen. De stationshal van Gouda krijgt een upgrade. De gevel wordt geschilderd en er komt een dak van zink. In de hal worden winkels opnieuw ingedeeld en er komt een tweede toilet. De historische beelden in de stationsbogen worden straks uitgelicht met een nieuw verlichtingssysteem.

Duurzamer

De bestaande kelderstalling krijgt een nieuwe entree, waardoor er ruimte komt aan de westzijde voor een nieuwe fietsenstalling. Aan de Oostzijde komt parallel aan het spoor ook een nieuwe fietsenstalling. De kelderstalling zal worden vergroot. Het station wordt volgens NS ook duurzamer. Zo wordt het station gasarm en gaat het gebruik maken van warmtepompen.

De eerste werkzaamheden bestaan uit de aanleg van tijdelijke bushaltes voor het gebouw van De Goudse Verzekeringen en voor het station. Dat betekent dat de taxistandplaatsen voor het station worden verplaatst. De werkzaamheden aan het spoor starten in de laatste week van oktober. Zo worden onder meer de twee kopsporen, die al ruim tien jaar buiten gebruik zijn bij de bestaande perrons getrokken. De bouw van de twee fietsenstallingen gaan volgend jaar van start. Medio 2022 moet de hele verbouwing klaar zijn.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.