Autonome low cost overweg van VRS, foto: ProRail

Ministerie trekt vijftig miljoen euro uit voor spoorwegovergangen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat trekt vijftig miljoen extra uit voor het verder beveiligen van de Nederlandse overwegen. Dit heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven donderdag na afloop van een werkbezoek aan de gemeente Lochem bekendgemaakt. Het extra geld is bestemd voor het beveiligen van de meest risicovolle spoorovergangen en de aanpak van overwegen op particulier terrein.

In de gemeente Lochem worden binnenkort acht overwegen aangepakt. “Nederland wordt steeds drukker. Onveilige en onbewaakte overgangen, met name die veel gebruikt worden, zijn niet meer van deze tijd. We moeten samen met de wegbeheerders ervoor zorgen, dat nog minder incidenten plaatsvinden op en rond de overwegen”, aldus Van Veldhoven.

Financiering

De extra financiële impuls is onder meer een gevolg van een motie van Tweede Kamerlid Van der Graaf van de ChristenUnie, die eind 2017 opriep om een inventarisatie en risicoanalyse te maken van de nog bestaande NABO’s (Niet Actief Beveiligde Overwegen).

Op basis daarvan is besloten om particuliere huisaansluitingen aan het bestaande programma toe te voegen. De helft van het beschikbare budget zal aan de aanpak van deze NABO’s worden besteed. De andere helft wordt gebruikt om de meest risicovolle overwegen aan te pakken en mede te financieren.

Met deze extra financiering verwacht de staatssecretaris, samen met ProRail en regionale wegbeheerders, een grote stap te zetten in het verder verbeteren van de veiligheid van de overwegen. De investering komt bovenop de budgetten van de al lopende programma’s, zoals onder meer het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO).

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.