
Belgisch emplacement moet opmaat spoorverbinding Nederland vormen
In het Gentse deel van North Sea Port is vrijdag door de Belgische spoorbeheerder Infrabel het vernieuwde emplacement Zandeken geopend. Het complex moet tevens de springplank vormen voor een nieuwe goederenverbinding met Nederland op de linkeroever van het kanaal Gent-Terneuzen, schrijft Infrabel. North Sea Port is het grensoverschrijdende havengebied dat is ontstaan uit de fusie tussen Gent, Terneuzen en Vlissingen.
Het aantal sporen op het emplacement Zandeken is uitgebreid van vijf naar negen. Deze sporen zijn bovendien 750 meter lang, om plaats te kunnen bieden aan de langere goederentreinen van de toekomst. Tijdens de uitbreidingswerkzaamheden, waarmee een bedrag van 2,5 miljoen euro is gemoeid, is tevens een nieuwe seinrichting geïnstalleerd met automatische wissels. Op het terrein is door Infrabel en North Sea Port voorzien in extra ruimte voor nog meer sporen, mocht de vraag verder oplopen.
Vanuit het emplacement Zandeken moet in de toekomst een nieuwe directe goederenlijn naar Nederland worden aangelegd. “Dat moet het mogelijk maken om ladingen van Nederlandse bedrijven te combineren met ladingen van bedrijven aan het Kluizendok in North Sea Port, wat het spoorvervoer toegankelijker maakt ook voor bedrijven met kleiner volumes”, zegt Infrabel woordvoerder Thomas Baeken.

Oplossingsrichtingen
In februari maakten Infrabel, ProRail en North Sea Port bekend een studiefase te zullen starten voor de grensoverschrijdende spoorontwikkeling in en om het havengebied tussen Gent en Terneuzen. Op die manier willen de partijen oplossingsrichtingen voor de uitbreiding van het goederenspoor verder uitwerken. De studiefase gaat na de zomer van 2023 van start en wordt financieel ondersteund door de Belgische en Nederlandse overheid.
Het project kan op brede politieke steun en aanmoediging van het bedrijfsleven rekenen. De regeringen van Nederland, België en Vlaanderen zetten in 2021 hun handtekening onder een intentieverklaring (die vorig jaar nog is vernieuwd) voor een betere spoorontsluiting in het havengebied. De Nederlandse regering onderstreepte vervolgens haar steun met 105 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. De studiefase wordt deels bekostigd met geld uit dit fonds. Infrabel put uit zijn meerjareninvesteringsplan voor de studie. Tevens is een Europese subsidie (Connection Europe Facility subsidie) aangevraagd.
Nieuwsgierig geworden naar RailTech Belgium 2023? Schrijf je dan nu in. Het evenement omvat naast een tweetal conferenties ook een uitgebreide beursvloer met tal van exposanten, die bovendien gratis te bezoeken is. Wel moet je je nog even registreren. Alles over de spoorinfrastructuur in de havens hoor je in het middagprogramma. De ochtend staat in het teken van de spoorvisie 2040 en belangrijke lopende ontwikkelingen, zoals de uitrol van ETCS. De federale minister van Mobiliteit Georges Gilkinet opent het evenement.
Lees ook:
- ProRail en Infrabel kondigen studiefase aan voor uitbreiding goederenspoor Gent-Terneuzen
- Spoorgoederenproject North Sea Port krijgt 105 miljoen euro uit Groeifonds
- Infrabel opent geëlektrificeerde spoorlijn tussen Genk-Goederen en Bilzen
- 357 miljoen euro extra steun om spoor België te verbeteren voor goederenvervoer
U las zojuist één van de gratis premium artikelen.
Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en
krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.
Bent u al abonnee?
Hoezo “nieuwe goederenspoorlijn naar Nederland op de linkeroever van het kanaal Gent-Terneuzen”?
De huidige lijn ligt al op de linker oever. De nieuwe lijn (naar Axelse Vlakte / Axel Aansluiting) moest juist op de rechter oever komen.
Zie de tekening op jullie eigen pagina https://www.spoorpro.nl/goederenvervoer/2020/06/18/spoorvervoer-north-sea-port-zal-door-missing-link-met-50-procent-toenemen/