Maaslijn eind 2024 mogelijk alleen geëlektrificeerd

Foto: Movaris

Spoorbeheerder ProRail heeft een terugvalscenario uitgewerkt waarbij de Maaslijn eind 2024 in elk geval geëlektrificeerd is. Het streven is om tegen die tijd ook de gedeeltelijke baanverdubbeling af te hebben, al kleven daar nog de nodige risico’s aan. Lukt dit niet op tijd, dan kunnen de kosten tot 75 miljoen euro oplopen.

Dat blijkt uit een verbeterplan dat is opgesteld door ProRail en waar de provincie Limburg en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zich achter hebben geschaard. Met dit plan wordt “alles op alles gezet” voor tijdige oplevering van de vernieuwde spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen. Volgens de spoorbeheerder is de planning van het project zeer strak en “in alle scenario’s spannend”, maar blijft de geplande opleverdatum van december 2024 haalbaar.

Grondverwerving

Daar zijn dan wel enkele voorwaarden aan verbonden, want de aanvankelijke planning was niet meer realistisch. Zo moet er sneller werk worden gemaakt van grondverwerving voor de bouw en aanleg, wat als het grootste risico wordt beschouwd. Er wordt namelijk sterk rekening gehouden met onteigeningsprocedures en dit zou betekenen dat eind 2024 onhaalbaar is. In totaal moeten circa 250 stukken grond worden verworden. De focus gaat eerst uit naar de 35 percelen van private eigenaren die nodig zijn voor elektrificatie.

Verder is nog onzeker of in 2024 voldoende tijd beschikbaar is voor de werkzaamheden. Binnen vijf maanden volgt duidelijkheid of de aangevraagde extra en langere buitendienststellingen er daadwerkelijk komen. Op dit moment is er met name overleg over de impact hiervan op het goederenvervoer per spoor.

Om op tijd klaar te zijn met de werkzaamheden moet in januari 2022 worden gestart met de aanbesteding. Er wordt dan in de zomer van 2022 gegund en in de tweede helft van 2023 begonnen met de werkzaamheden.

Tientallen miljoenen extra

Het begin volgend jaar starten met de aanbesteding is ook een vereiste voor het terugvalscenario, waarbij dus wordt ingezet op tijdige elektrificatie en een latere oplevering van de gedeeltelijke baanverdubbeling. Dit plan is opgesteld voor het geval het komt tot onteigeningsprocedures. Deze week wordt duidelijk of dit terugvalscenario daadwerkelijk mogelijk is.

Als het zover komt, zouden de kosten voor het project met nog eens 30 tot 75 miljoen euro oplopen. Eerder dit jaar werd 42 miljoen euro gereserveerd voor nieuwe tegenvallers, waarvan 31,5 miljoen euro voor rekening van het Rijk komt en 10,5 miljoen op het bordje van de provincie Limburg. Op dit moment bedraagt het kostenplaatje 291 miljoen euro, terwijl dit aanvankelijk nog bijna 155 miljoen was.

Dit artikel verscheen eerder op OVPro.nl 

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is de vaste redacteur van OVPro.nl en schrijft ook regelmatig voor andere vakbladen van ProMedia Group.

7 reacties op “Maaslijn eind 2024 mogelijk alleen geëlektrificeerd”

Marc Busio|30.11.21|11:03

Vraagt iemand zich nog wel eens af of de kosten van dit project in enige verhouding staan tot de voordelen die het moet opleveren voor de reiziger? Zeker als het straks in de uitvoeringsfase onder tijdsdruk gaat leiden tot lange buitendienststellingen. Projecten van honderden miljoenen euro’s zijn misschien nog verdedigbaar voor verbetering van knelpunten en knooppunten op het kernnet, maar voor regionale lijnen zal blijken dat het zich werkelijk niet loont.

Ron Swart|30.11.21|17:18

Dit bericht is te gek voor woorden. De A73 tussen Nijmegen en Roermond is voor het overgrote deel ruim 30 jaar in gebruik met dank aan de auto-, fossiele brandstoffen- & asfaltlobby. De treinreizigers komen er voor de zoveelste keer uiterst beroerd van af. Alle inspanningen van de overheid om het ov te bevorderen zijn niets meer dan een wassen neus.

Pat Rick|01.12.21|11:18

Dit is gewoon ontzettend slecht management van ProRail, want de planning loopt al jaren achter, en nog steeds laten ze zich verrassen: gewoon trial-and-error, ipv goed projectmanagement. Ook lijkt het erop dat de Maaslijn een melkkoe moet worden, want er wordt steeds meer geld gevraagd om steeds minder te leveren. Is het om andere gaten in de begroting te vullen?

Pat Rick|01.12.21|16:38

@Marc: Ja, we hebben in Nederland zelfs te veel boekhouders. En deze drijven de prijs alleen maar op met hun micromanagement. In de jaren 80 werd volledige verdubbeling en elektrificatie begroot op 250 miljoen gulden, 115 miljoen Euro. Nu is een groot deel opgegaan aan vergaderen, plannenmakerij en her-plannen. Infrabel elektrificeert 3 keer goedkoper per km zoals aangetoond op het traject Mol-Hamont tegen hogere specs! Vraagt iemand zich af waarom ProRail zo duur is en weinig levert per Euro?

Marc Busio|02.12.21|11:55

@Pat Rick: Bravo! Je komt dicht bij de kern, maar één trefwoord ontbreekt nog: concurrentie. De railbouwbranche is een volledig Nederlands ‘onderonsje’ en eigenlijk kun je dat van de volledige weg- en waterbouwsector in ons land zeggen. Terugdenkend aan de bouwfraude-affaire van twintig jaar geleden lijkt het me goed als de onderzoeksjournalistiek eens in dit wereldje zou willen duiken. Het zou me niet verbazen als dat vergelijkbare onthullingen zou opleveren.

kees boer|04.12.21|20:36

Deze Baanverdubbeling wordt eens hoogtijd , decennia lang zijn ze er over het bakkeleien maar kostte wat het kost was wel geld voor de omstreden A 73 met meerdere tunnelprojecten en bruggen zodat de auto ten opzichte van de trein voor de zoveelste keer werd bevoordeeld;trouwens de baanverdubbeling zou volledig moeten zodat nieuwe stations Belfeld,Grubbenvorst en Cuijk Noord mogelijk zijn

Jules Vismale|20.12.21|23:20

De Maaslijn alleen elektrificeren en daarna gewoon dubbelsporig maken zal de problemen daar totaal niet gaan oplossen! Want deze spoorlijn heeft bovendien al de pech dat de treinen van Ariiva soms zo bomvol zitten dat er langere treinen op dit traject nodig zijn en anders is een ombouw daar gewoon weggegooid geld!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.