Schade in een supermarkt op Centraal Station Eindhoven, foto: ANP

Reparatie Centraal Station Eindhoven na rellen gaat weken duren

Het herstellen van de schade aan het Centraal Station in Eindhoven gaat weken zo niet maanden duren. Relschoppers hebben er zondag voor tonnen aan schade aangericht, zei een woordvoerder van ProRail maandag. Op het station werd een auto van de ProRail incidentenbestrijding omgegooid en in brand gestoken. Ook het stationsgebouw werd daarbij vernield en winkels op het station zijn geplunderd.

“De grootste puinhoop hebben we weliswaar opgeruimd”, aldus de woordvoerder. Zo zijn de glasscherven opgeveegd en de kapotgeslagen ruiten en deuren verwijderd. Met het opruimen en schoonmaken zijn tientallen mensen aan de slag. Maar voor je bijvoorbeeld alle hoge ramen hersteld hebt, ben je weken verder. Met name bij de restauratie: dat zijn hoge ramen, geen doorsnee ruiten. Die moeten op maat worden gemaakt.”

Spoor aan vernielingen

Een groep mensen trok zondag in protest tegen de coronamaatregelen rellend door de stad en liet een spoor aan vernielingen achter. Ze begonnen op het 18 Septemberplein en kwamen later uit bij station Eindhoven Centraal. Relschoppers sloegen niet alleen al het glaswerk aan diggelen, ze vernielden ook een piano in de stationshal, staken een auto van ProRail in brand, plunderden de inpandige Jumbo en namen er de kassa mee. “Ze hebben de winkel aan gort geholpen”, aldus de woordvoerder van ProRail. “Echt schandalig.”

“En dat terwijl het station recent helemaal gerenoveerd is en pas een jaar geleden werd omgedoopt tot Centraal Station. Wat hier gebeurde is voor Nederlandse begrippen ongekend. Het is diep- en diep triest.”

Vernielingen station Eindhoven, foto: NS

Afschuw

ProRail-topman John Vopppen en NS-directeur Marjan Rintel hebben vol afschuw gereageerd op de gebeurtenissen zondag op het station in Eindhoven. “Van onze collega’s en onze spullen blijf je af!”, aldus Voppen. ‘Ongelofelijk dat onze collega’s – die dag in, dag uit, gewoon naar hun werk gaan om te zorgen dat Nederland bereikbaar blijft – met dit soort bizarre vernielingen te maken krijgen. Verder gaat mijn dank uit naar de hulpdiensten die geprobeerd hebben de situatie zo snel mogelijk beheersbaar te krijgen.”

President directeur Marjan Rintel van NS: “Wat een afschuwelijke situatie in Eindhoven. We hebben dit allemaal met verbijstering aangezien. Gelukkig konden onze collega’s zich op tijd in veiligheid brengen maar dit is bij niemand in de koude kleren gaan zitten. Het station is een ravage. Mijn dank gaat uit naar de hulpdiensten. Het station moet een veilige plek zijn voor collega’s en reizigers. Wij rijden nu juist voor de mensen met een cruciale rol in de strijd tegen het coronavirus. Zij moeten veilig thuis kunnen komen.”

Ook demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven is geschokt: “Het geweld en de vernielingen in Eindhoven zijn onacceptabel. Zulk gedrag heeft niets met de vrijheid van demonstreren te maken.”

(MvG/ANP)

Rellen bij Centraal Station Eindhoven, foto: ANP

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.