Minister Melanie Schultz van Haegen in zelfrijdende auto

‘Schultz moet spoor en OV op agenda transportministers zetten’

Vijf internationale OV-organisaties hebben een open brief aan minister Melanie Schultz van Haegen gestuurd om erop aan te dringen dat ze spoor en OV op de agenda zet van de bijeenkomst van Europese transport- en milieuministers op 14 en 15 april in Amsterdam. Het steekt de organisaties dat er tijdens het tweedaags overleg over slimme en groene innovaties voor duurzaam transport met name aandacht is voor de automotive sector.

De brief is ondertekend door secretaris-generaal Alain Flausch van UITP, directeur-generaal Philippe Citroën van UNIFE, directeur-generaal Anna Lisa Boni van EuroCities, voorzitter Josef Schneider van de European Passenger’s Federatie en president Wolfgang Schroll van European Metropolitan Transport Authorities.

Duurzaam transport

De organisaties vinden het onterecht dat het tweedaags overleg zich met name richt op de automotive sector, terwijl andere duurzame modaliteiten uitgesloten worden. Tijdens een bijeenkomst over duurzaam transport zou er volgens hen juist ook aandacht moeten zijn voor emissiearme spoor, openbaar vervoer, fietsen en wandelen.

Op 14 april zal er onder meer overlegd worden over Europese regelgeving op het gebied van zelfrijdend transport. De milieuministers bespreken hoe de transitie naar schone brandstoffen en lage emissiekan worden versneld. De milieu- en transportministers  verkennen daarna gezamenlijk toekomstscenario’s voor slimme en duurzame mobiliteit. De tweede gezamenlijke sessie, op 15 april, richt zich op de CO2-emissies uit lucht- en scheepvaart. Daarnaast is er voor de transportministers ruimte gereserveerd om te spreken over knelpunten voor de transportsector aan de Europese binnengrenzen.

Modal shift

“Beleid en inspanningen die een verschuiving van het wegverkeer naar duurzaam openbaar vervoer en spoor-oplossingen aanmoedigen, moeten een belangrijke rol spelen in de plannen om de CO2-uitstoot van het Europese transport omlaag te brengen”, schrijven de organisaties. “Iedere discussie over hoe de CO2-uitstoot van transport kan worden tegengegaan moet niet worden beperkt tot een technologische oplossing, maar moet ook de nadruk leggen op de modal shift zoals eerder al is aangegeven in de White Paper on Transport van de Europese Commissie in 2011.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Schultz moet spoor en OV op agenda transportministers zetten’ | SpoorPro.nl
Minister Melanie Schultz van Haegen in zelfrijdende auto

‘Schultz moet spoor en OV op agenda transportministers zetten’

Vijf internationale OV-organisaties hebben een open brief aan minister Melanie Schultz van Haegen gestuurd om erop aan te dringen dat ze spoor en OV op de agenda zet van de bijeenkomst van Europese transport- en milieuministers op 14 en 15 april in Amsterdam. Het steekt de organisaties dat er tijdens het tweedaags overleg over slimme en groene innovaties voor duurzaam transport met name aandacht is voor de automotive sector.

De brief is ondertekend door secretaris-generaal Alain Flausch van UITP, directeur-generaal Philippe Citroën van UNIFE, directeur-generaal Anna Lisa Boni van EuroCities, voorzitter Josef Schneider van de European Passenger’s Federatie en president Wolfgang Schroll van European Metropolitan Transport Authorities.

Duurzaam transport

De organisaties vinden het onterecht dat het tweedaags overleg zich met name richt op de automotive sector, terwijl andere duurzame modaliteiten uitgesloten worden. Tijdens een bijeenkomst over duurzaam transport zou er volgens hen juist ook aandacht moeten zijn voor emissiearme spoor, openbaar vervoer, fietsen en wandelen.

Op 14 april zal er onder meer overlegd worden over Europese regelgeving op het gebied van zelfrijdend transport. De milieuministers bespreken hoe de transitie naar schone brandstoffen en lage emissiekan worden versneld. De milieu- en transportministers  verkennen daarna gezamenlijk toekomstscenario’s voor slimme en duurzame mobiliteit. De tweede gezamenlijke sessie, op 15 april, richt zich op de CO2-emissies uit lucht- en scheepvaart. Daarnaast is er voor de transportministers ruimte gereserveerd om te spreken over knelpunten voor de transportsector aan de Europese binnengrenzen.

Modal shift

“Beleid en inspanningen die een verschuiving van het wegverkeer naar duurzaam openbaar vervoer en spoor-oplossingen aanmoedigen, moeten een belangrijke rol spelen in de plannen om de CO2-uitstoot van het Europese transport omlaag te brengen”, schrijven de organisaties. “Iedere discussie over hoe de CO2-uitstoot van transport kan worden tegengegaan moet niet worden beperkt tot een technologische oplossing, maar moet ook de nadruk leggen op de modal shift zoals eerder al is aangegeven in de White Paper on Transport van de Europese Commissie in 2011.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.