Amersfoort, station, foto: Jos van Zetten

Geen straf voor ambtenaren die ILT-rapport achterhielden

De ambtenaren die het kritische rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) over de PGO-contracten maanden achterhielden, worden daarvoor niet gestraft. Volgens topambtenaar Jan Willem Holtslag hebben de ambtenaren spijt van hun fout en hebben ze het rapport niet met opzet achtergehouden. Daarom is het volgens hem niet nodig om verdere stappen tegen de medewerkers te ondernemen.


Toen het achterhouden rapport via de media toch in de publiciteit kwam, kwam staatssecretaris Wilma Mansveld zwaar onder vuur te liggen omdat ze het rapport niet tijdig naar de Tweede Kamer had gestuurd.

Aanbestedingen

Holtslag voerde gesprekken met 21 ambtenaren over een aantal ILT-rapporten. Een ervan was de quick scan naar de PGO-contracten. Daarin concludeerde de ILT dat ProRail zich bij aanbestedingen in het spooronderhoud meer richt op geld dan op kwaliteit. Dat zou ten koste gaan van de veiligheid.

Minister Melanie Schultz van Haegen had de ambtenaren wel de opdracht gegeven om  het stuk naar de Tweede Kamer te sturen. Doordat er discussie ontstond tussen de ambtenaren over de kwaliteit en relevantie van het rapport, werd dit niet gedaan. ProRail en de aannemers zouden inmiddels al verbeteringen hebben doorgevoerd in deze nieuwe contractvorm.

Maatregelen

Er zijn volgens Holtslag geen andere voorbeelden te noemen waaruit blijkt dat er een patroon is in het niet uitvoeren van een besluit van bewindspersonen. Wel is het volgens hem nodig om maatregelen te nemen, zodat dit niet nog een keer gebeurt. Daarvoor dient de werkwijze en de werkhouding van medewerkers worden verbeterd. Ook moet het spanningsveld tussen het ministerie en de Inspectie worden bewaakt en gestuurd.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Geen straf voor ambtenaren die ILT-rapport achterhielden”

gjl4711|10.04.13|16:53

Ambtenaar zijn, dat is geen beroep. Dat is met velpon vastgeplakt worden op een stoel en daar op blijven zitten tot je vervroegd pensioen. Wal-ge-lijk gewoon, schop ze er allemaal uit! NU!

jan glas|11.04.13|11:19

Ach ja, ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was!
We zijn nou eenmaal terecht gekomen in een slappe hap maatschappij van prutsers en koekenbakkers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.