
Kabinet steekt miljarden in infrastructuur, veel geld naar spoorbouw
Spoorwerkers aan het werk om de infrastructuur rondom Liempde te verbeteren.SpoorPro / ProMedia Group
Kabinet Rutte IV steekt de komende jaren 7,5 miljard euro in de infrastructuur. De helft van die investering wordt gereserveerd voor onder andere nieuwe spoorlijnen, het optimaliseren van bestaande verbindingen en het stroomlijnen van aanverwant (openbaar) vervoer.
Wilt u dit artikel lezen?
Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.
Bent u al abonnee?
Goed nieuws! Nu moet men kijken hoe men de realisatie kan versnellen om ruim voor 2030 klaar te zijn. Ieder jaar dat het eerder klaar is geeft ruimte op het spoor, betere verbindingen, minder verkeershinder, ondersteunt schone luchtakkoord.
Procedures inkorten of parallel doen en niet oeverloos vergaderen. Focus moet zijn op bouw. Men zou nu al kunnen beginnen met de bouw van de aangepaste software (want dat is altijd complexer dan gedacht).
In 2037 zou er een uitgebouwd metronetwerk moeten zijn, met lijnen naar Zaanstad (via eigen station Havenstad en bewoners niet laten lopen naar metrostation Isolatorweg), Zandvoort (met opvolger van de Blauwe Tram via Haarlem en de lessen van de Hoekselijn) en Almere (IJmeerlijn; de Floriade zou niet zo’n fiasco zijn geworden als men die al had gehad. Almere moet zijn rol spelen als voorstad van A’dam en dus streven naar aansluiting op metronetwerk).