ProRail kondigt laatste ritten over spoorkruising bij Blauwkapel aan

Op 14 mei zal er door ProRail, NS en het Spoorwegmuseum bij wijze van afscheid voor het laatst over de spoorkruising in Blauwkapel bij Utrecht gereden worden. De voor Nederland unieke kruising wordt gedurende het Hemelvaartsweekend verwijderd.

Op de gelijkvloerse kruising kruisen de spoorlijnen Utrecht-Amersfoort en Hilversum-Utrecht Maliebaan elkaar. Op de spoorkruising ter hoogte van Blauwkapel in Utrecht is de bovenleiding beweegbaar doordat de wisselstellers de bovenleiding op en neer kunnen bewegen.

De constructie is volgens ProRail even uniek als onderhoudsgevoelig. De spoorkruising heeft relatief veel last van slijtage, zorgt voor meer geluidsoverlast en tenslotte zijn reserveonderdelen voor de constructie inmiddels schaars.

Om de gebeurtenis van het saneren niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, trekt het Spoorwegmuseum historisch materieel uit de kast voor de laatste ritten. Zo kunnen omwonenden met de zogeheten Mat ’54, beter bekend als de oude intercity met de bijnaam ‘Hondekop’, nog een keer over de kruising. Daarnaast wordt er met de NS 20 gereden, het oude directievoertuig van de spoorwegmaatschappij.

Leer verder:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.