Spoorwissels

ProRail en TNO verlengen samenwerking op gebied van spoortrillingen en veiligheid

Onderzoeksinstituut TNO en spoorbeheerder ProRail gaan ook de komende vier jaar samenwerken op onder meer de onderwerpen spoortrillingen, veiligheid van overwegen en automatisch rijdende treinen. De samenwerking, die begon in 2013, is onlangs met vier jaar verlengd.

Karel van Gils, directeur innovatie en technologische vernieuwing bij ProRail, en Machteld de Kroon van TNO tekenden dinsdag het contract. “TNO brengt kennis in over nieuwe technologieën en toepassingen uit andere sectoren”, zegt Van Gils. “Die combineren we met de kennis van ProRail over de spoorweginfrastructuur. Met de forse capaciteitsgroei van reizigers- en goederenvervoer die op ons af komt, is deze inbreng van TNO heel belangrijk. We trekken ook samen op om het spoor meer op de agenda van Nederland en de Europese Unie te krijgen.”

Voorspellend onderhoud

Voor de samenwerking staat de komende tijd onder meer op het programma: voorspelling van onderhoud aan spoorbruggen en spoorstaven, vermindering van spoortrillingen, automatisch rijdende treinen (ATO) en veiligheid van overwegen.

“Ook gaan we de 5G-technologie verkennen en verdere digitalisering. De rol van mensen in de digitalisering van het spoorsysteem wordt daarin meegenomen. TNO kijkt ook mee naar de impact van het spoor op gebied van duurzaamheid en milieu en de gevolgen van maatregelen die we nemen.”

Proeftuin

ProRail en TNO werken sinds 2013 onder meer samen aan een proeftuin voor niet automatisch beveiligde overwegen (NABO), een meetsysteem voor de bovenleiding, projecten op het gebied van bruggen, tunnels en spoorstaven en onderzoeken naar de stofproductie bij werkzaamheden, omgevingshinder en naar capaciteitsverbetering bij geautomatiseerd rijden (ATO).

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ProRail en TNO verlengen samenwerking op gebied van spoortrillingen en veiligheid | SpoorPro.nl
Spoorwissels

ProRail en TNO verlengen samenwerking op gebied van spoortrillingen en veiligheid

Onderzoeksinstituut TNO en spoorbeheerder ProRail gaan ook de komende vier jaar samenwerken op onder meer de onderwerpen spoortrillingen, veiligheid van overwegen en automatisch rijdende treinen. De samenwerking, die begon in 2013, is onlangs met vier jaar verlengd.

Karel van Gils, directeur innovatie en technologische vernieuwing bij ProRail, en Machteld de Kroon van TNO tekenden dinsdag het contract. “TNO brengt kennis in over nieuwe technologieën en toepassingen uit andere sectoren”, zegt Van Gils. “Die combineren we met de kennis van ProRail over de spoorweginfrastructuur. Met de forse capaciteitsgroei van reizigers- en goederenvervoer die op ons af komt, is deze inbreng van TNO heel belangrijk. We trekken ook samen op om het spoor meer op de agenda van Nederland en de Europese Unie te krijgen.”

Voorspellend onderhoud

Voor de samenwerking staat de komende tijd onder meer op het programma: voorspelling van onderhoud aan spoorbruggen en spoorstaven, vermindering van spoortrillingen, automatisch rijdende treinen (ATO) en veiligheid van overwegen.

“Ook gaan we de 5G-technologie verkennen en verdere digitalisering. De rol van mensen in de digitalisering van het spoorsysteem wordt daarin meegenomen. TNO kijkt ook mee naar de impact van het spoor op gebied van duurzaamheid en milieu en de gevolgen van maatregelen die we nemen.”

Proeftuin

ProRail en TNO werken sinds 2013 onder meer samen aan een proeftuin voor niet automatisch beveiligde overwegen (NABO), een meetsysteem voor de bovenleiding, projecten op het gebied van bruggen, tunnels en spoorstaven en onderzoeken naar de stofproductie bij werkzaamheden, omgevingshinder en naar capaciteitsverbetering bij geautomatiseerd rijden (ATO).

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.