Een spoorsein, foto: ProRail

Nieuwe generatie spoorseinen zichtbaarder en makkelijker te plaatsen

Er is op 1 juni een nieuw ontwerpvoorschrift (OVS) en een nieuwe richtlijn (RLN) verschenen voor seinportalen en lichtseinen. Hierin is een ‘nieuwe generatie’ seinen opgenomen. SpoorPro sprak Dimitri Witte, technische specialist in de railinfra, over deze aanpassing in de railinfracatalogus van ProRail.

De nieuwe generatie seinen (zie afbeelding hieronder, red.) is veel smaller dan de seinen die tot nu toe in het spoor zijn toegepast. “Het voordeel van de nieuwe seinen is dat deze makkelijker te plaatsen zijn en minder belemmerd worden door bovenleidingspalen en uithouders”, legt Witte uit. “Omdat de nieuwe seinen smaller zijn, zijn ze kleiner en beter te positioneren met het oog op het Profiel Vrije Ruimte.” Het Profiel van Vrije Ruimte (PVR) is de ruimte boven en naast het spoor waar binnen zich geen objecten mogen bevinden, die het spoorvervoer kunnen hinderen.

Cijferbak ingebouwd

“Jarenlang zijn op het Nederlandse spoor seinen met 3 led-units toegepast of in sommige gevallen zelfs nog gloeilampen”, vertelt de technisch specialist. Hij wijst erop dat er nu een sein op de markt komt met 1 of 2 led-units die de kleuren rood, geel, groen en wit kunnen tonen. De cijferbak is in het sein ingebouwd.

Nieuwe generatie seinen
De nieuwe generatie seinen.

Toepassen in nieuwbouwprojecten

Sinds 1 januari 2021 moet de nieuwe generatie seinen in principe bij alle nieuwbouwprojecten worden toegepast. Daarbij wordt wel van project tot project bekeken of het plaatsen van de nieuwe seinen niet te veel invloed heeft op de bestaande situatie. “Er is op dit moment sprake van een overgangsperiode”, aldus Witte.

ProRail geeft in een reactie aan dat er geen sprake is van een vervangingsoperatie, maar dat de spoorseinen worden vervangen zodra ze het einde van de levensduur naderen. Tot die tijd wordt er regulier onderhoud en zo nodig storingsherstel gepleegd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Nieuwe generatie spoorseinen zichtbaarder en makkelijker te plaatsen”

bartrazin|23.07.21|16:57

Interessant! Er stond toch eerst op deze pagina een sein met dubbel geel? Was al benieuwd wat dat zou inhouden want dubbel geel komt niet meer voor in Nederland. Dubbel geel betekende afremmen tot halve dienstregeling snelheid. Met de komst van Atb kwam dit beeld te vervallen. De nieuwe seinen doen qua uiterlijk denken aan de oude SA seinen(niet gua techniek want dit zit boordevol LED´s).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.