Eurostar

Klimaattrein vertrekt op 30 oktober naar Glasgow

Eurostar

ProRail, NS, Eurostar, Avanti West Coast en Youth for Sustainable Travel laten op 30 oktober een speciale ‘Klimaattrein’ van Amsterdam naar de Klimaattop COP26 in Glasgow rijden. Jongeren, officiële delegaties, mobiliteitsdeskundigen, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en vertegenwoordigers van de spoorsector worden uitgenodigd om mee te reizen met deze speciale Eurostar naar Londen, waar zij zullen overstappen op een Avanti West Coast-trein naar Glasgow.

De Klimaattrein is een gezamenlijk initiatief van Europese jongeren met een duurzaam hart en spoorbeheerder ProRail. De treinreis naar Glasgow wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking met vervoerders NS, Eurostar en Avanti West Coast. In 2019 organiseerden jongeren van Youth for Sustainable Travel, met deelname van ProRail, al een zeiltocht naar de Klimaattop die in Chili zou worden gehouden. Nadat de top verplaatst werd naar Madrid riepen ze met succes andere jongeren in Europa op om de Klimaattop per trein te bezoeken.

Europees Jaar van het Spoor

Het initiatief voor de Klimaattrein naar Glasgow vindt plaats in het Europees Jaar van het spoor 2021 en sluit aan bij de ambities van de Europese Unie om de trein te promoten als het duurzame alternatief voor reizen en transport. Een van reizigers op de klimaattrein is vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans.

“Wat is er mooier dan met de trein naar een internationale klimaattop te kunnen reizen?”, zegt Timmermans. “De trein is duurzaam en geeft een hoop comfort, of je nu reist voor werk of plezier. Steeds meer reizigers in Europa zien de voordelen van reizen per spoor. Dat aantal willen we de komende jaren verder laten groeien door bijvoorbeeld het treinverkeer op hogesnelheidslijnen te verdubbelen, en internationaal reizen per trein nog makkelijker te maken. Ik kijk er enorm naar uit om met onze delegatie per trein naar Glasgow te vertrekken.”

Uitnodiging

Rail to the COP wil een zo divers mogelijke groep uit heel Europa samenbrengen. Jongeren, officiële delegaties, mobiliteitsdeskundigen, ngo’s en vertegenwoordigers van de spoorwegsector worden uitgenodigd om te reizen met de speciale Eurostar van Amsterdam, Rotterdam of Brussel naar Londen, waar zij zullen overstappen op een Avanti West Coast-trein naar Glasgow.

Tijdens de reis zullen Youth for Sustainable Travel en de spoorpartijen een reeks debatten en seminars organiseren om de aandacht te vestigen op de belangrijke rol die het spoor en duurzaam reizen kunnen spelen bij het behalen van de wereldwijde klimaatdoelen. “Zes jaar na de Klimaattop in Parijs hebben veel landen nog te weinig concrete stappen gezet om de opwarming van de aarde te beperken” zegt Mara de Pater namens Youth for Sustainable Travel. “Dat kan en moet anders en de reisindustrie is hierin een belangrijke sector, waar nog veel verduurzamingsstappen zijn te zetten.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.