Eerste geluidsabsorberend paneel in HSL-geluidsscherm Lansingerland geplaatst

Plaatsingen van geluidsabsorberende panelen langs de HSL in Lansingerland (Foto: ProRail).

Spooraannemer BAM is eerder deze week in gemeente Lansingerland begonnen met het vervangen van de panelen in het geluidsscherm langs de HSL. De bestaande glazen exemplaren worden vervangen door panelen die geluid absorberen. De eerste geluidsabsorberende panelen zijn inmiddels geplaatst.

In de Zuid-Hollandse gemeente zijn de afgelopen jaren veel klachten over geluidsoverlast van de HSL binnengekomen. In 2015 werden daarom door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bovenwettelijke maatregelen aangekondigd voor Lansingerland en acht andere plekken langs de HSL.

Doordat er tot wel acht weken tussen het verwijderen van een glazen paneel en het terugplaatsen van een geluidsabsorberend paneel zit, moeten omwonenden volgens ProRail rekening houden met een “aantal weken extra” aan overlast.

Geluidsabsorberende panelen

De geluidsabsorberende panelen zijn onderdeel van een in 2020 aangekondigd pakket aan maatregelen. De stappen die gezet zullen worden vloeien voort uit overleg tussen ProRail, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Stichting Stop Geluidsoverlast HSL en de gemeente Lansingerland. Het aanbrengen van geluidsdempers op de rails is reeds uitgevoerd.

Op plekken waar nog geen schermen stonden, worden geluidsabsorberende schermen geplaatst. Dat is onder meer het geval aan de westzijde van de HSL in de gemeente Lansingerland. Deze moet in de zomer van 2021 gereed zijn.

Tussen Berken en Rodenrijs en Bergschenhoek moet eveneens een geluidsabsorberend scherm geplaatst worden. De planning voor het 300 meter lange scherm moet nog gecommuniceerd worden. Samen kunnen de maatregelen op bepaalde locaties tot een geluidsreductie van 10 dB(a) resulteren.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.