Vernielingen station Eindhoven, foto: NS

Ondernemers schenken nieuwe piano aan station Eindhoven Centraal na rellen

Foto: NS

Eindhoven Centraal heeft sinds woensdag een nieuwe stationspiano. Relschoppers sloopten de stationspiano afgelopen zondag, iets wat volgens de NS veel emoties losmaakte bij mensen. Ook de piano in de stationshal moest het ontgelden. NS ontving veel berichten uit Eindhoven van mensen die een nieuwe piano aanboden. Een van deze initiatieven voor een nieuwe piano kwam van ondernemers uit Eindhoven.

“Daar zijn we heel blij mee”, aldus de NS. “Het station is van de stad, dus het is mooi dat het idee van de nieuwe piano ook uit de stad komt.” De oude piano gaat naar het Spoorwegmuseum.

Schade Centraal Station

Een groep mensen trok zondag in protest tegen de coronamaatregelen rellend door de stad en liet een spoor aan vernielingen achter. Ze begonnen op het 18 Septemberplein en kwamen later uit bij station Eindhoven Centraal. Relschoppers sloegen niet alleen al het glaswerk aan diggelen, staken een auto van ProRail in brand, plunderden de inpandige Jumbo en vernielden de witte buffetpiano in de stationshal. De totale schade loopt volgens ProRail in de tonnen en het herstel gaat tot zeker twee maanden duren.

ProRail-topman John Voppen, NS-directeur Marjan Rintel en demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven hebben vol afschuw gereageerd op de gebeurtenissen. “Van onze collega’s en onze spullen blijf je af!”, aldus Voppen. ‘Ongelofelijk dat onze collega’s – die dag in, dag uit, gewoon naar hun werk gaan om te zorgen dat Nederland bereikbaar blijft – met dit soort bizarre vernielingen te maken krijgen. Verder gaat mijn dank uit naar de hulpdiensten die geprobeerd hebben de situatie zo snel mogelijk beheersbaar te krijgen.”

Verhalen schade winkeliers

Onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven, zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën. Verzekerde ondernemers kunnen bij hun verzekeraar aankloppen voor een schadevergoeding voor de ravage die is aangericht door plunderaars en relschoppers.

Het geld moet uiteindelijk komen van de relschoppers zelf, vindt het kabinet. Het verhalen van de schade zal via strafrechtelijke en civielrechtelijke procedures moeten, legt Hoekstra uit. “Maar iedereen is erop gebrand om dit tot op de laatste cent te verhalen.”

(MvG/ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.