Directeur Ad Toet van KNV op de spoorborrel in de Nederlandse ambassade in Berlijn

Spoorborrel bij Nederlandse ambassade Berlijn drukbezocht

Foto: Marieke van Gompel

Duitse en Nederlandse spoorprofessionals kwamen vorige week woensdag tijdens de InnoTrans bij de Nederlandse ambassade in Berlijn bij elkaar om te spreken over de internationale samenwerking. Deze spoorborrel werd georganiseerd door de Nederlandse Ambassade samen met KNV en de Duits-Nederlandse Handelskamer. Ruim 150 aanwezigen wisselden contacten uit en bespraken de vele gezamenlijke activiteiten.

Kees van Laarhoeven, permanente vertegenwoordiger van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in Berlijn, begroette de aanwezigen en verwelkomde in het bijzonder Hugo Gratza van de spoorafdeling van het Duitse ministerie van Verkeer en Infrastructuur.

Christopher Lerche, hoofd van de afdeling Europese Transport bij Deutsche Bahn, benadrukte in zijn toespraak de goede samenwerking van Deutsche Bahn met de Nederlandse spoorsector. Lerche bedankte de Nederlandse autoriteiten nadrukkelijk voor het werk dat is gedaan aan het Vierde Spoorpakket en de spoorgoederencorridors tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap.

Globalisering spoorsector

Directeur Ad Toet van KNV ging in zijn betoog in op de enorme omvang van de Berlijnse spoorbeurs InnoTrans en de opvallend snelle globalisering van de spoorsector. Volgens Toet zijn de relaties op het niveau van ministeries, infrastructuurmanagers en op parlementair niveau in de afgelopen jaren sterk geïntensifieerd.

Hij noemde ook de actieve houding van de Duitse autoriteiten bij het werk aan de Europese spoorgoederencorridors en de initiatieven om grensoverschrijdende reizigersdiensten tussen Limburg en Noordrijn-Westfalen te ontwikkelen. Tot slot riep Toet op om verder te praten over de Duits-Nederlandse samenwerking op de internationale vakbeurs RailTech Europe dat van 28 tot en met 30 maart 2017 plaatsvindt in de Jaarbeurs in Utrecht.

Tweede Kamer

Vrijdag bracht een delegatie van het Nederlandse Parlement een bezoek aan Berlijn. De delegatie bestond uit VVD-Kamerlid Betty de Boer, PvdA-Kamerlid Duco Hoogland, Tweede Kamerlid Eric Smaling van de SP, CDA-Kamerlid Martijn van Helvert en Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66. zij spraken onder anderen met de Duitse staatssecretaris voor het spoor Enak Ferlemann.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.