Werkzaamheden, SBB, spoorinfrastructuur

Zwitserse spoorbeheerder betaalt boete aan vervoerder bij verstoring

In Zwitserland moet de spoorbeheerder bij infrastoringen die het treinverkeer belemmeren, een boete betalen aan de spoorvervoerder die hierdoor vertraging oploopt. Het toepassen van dit model kan in Nederland ook tot betere prestaties op het spoor leiden. Dat zei Roel van den Bosch, directeur van BoschSpoor, donderdag tijdens de 3-Day Railconferences in Frankfurt. De Zwitserse spoorwegen leveren in Europa de beste prestaties op het spoor als het gaat om punctualiteit, benutting van het spoor en beschikbaarheid.

De Zwitserse spoorbeheerder SBB Infrastruktur wordt streng beoordeeld als het gaat om punctualiteit. Zo wordt er in de berekening alleen gekeken naar de prestaties op werkdagen. En de uitgevallen treinen tellen ook mee. In Nederland gebeurt dat niet. De punctualiteit richt zich in Zwitserland op reizigerspunctualiteit waar in Nederland wordt gekeken naar de treinpunctualiteit. Dat bleek woensdag uit de presentatie van Wassim Badram, hoofd Assets en Technologie van SBB Infrastruktur.

Nederland heeft na Zwitserland en Japan het drukst bereden spoorwegnet ter wereld. Als het gaat om de optimale benutting van het spoor eindigt Nederland na Zwitserland op de tweede plek (zie figuur hieronder). “De Nederlandse spoorsector zou vanwege de overeenkomsten met het Zwitserse spoor er goed aan doen om meer kennis uit te wisselen met collega’s in Zwitserland”, vindt Roel van den Bosch.

Boetes

In de beheerconcessie is vastgelegd dat ProRail bij slechte prestaties op het spoor een boete van 75.000 euro aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu moet betalen. Bij de tweede en derde keer volgen respectievelijk boetes van 100.000 en 125.000 euro. De maximale boete staat bij ProRail op 2,75 miljoen euro per jaar.

Van den Bosch: “Dit is een vreemde situatie, omdat het ministerie ook de subsidies voor het spoorbeheer aan ProRail verleent. Wat er nu gebeurt, is dat er belastinggeld heen en neer wordt geschoven. Deze boete is voor ProRail geen goede incentive om beter te presteren.”

Verstoring

Het Zwitserse model zorgt er volgens Van den Bosch voor dat ProRail veel meer rekening zal houden met de gevolgen van haar handelen voor het treinverkeer. “Als ProRail bij een verstoring door haar schuld direct de schade moet terugbetalen aan de vervoerder en de reiziger, dan zullen er bewustere keuzes worden gemaakt met de planning van werkzaamheden en het voorkomen van spoedreparaties.”

De Zwitserse spoorwegen is een holding bestaande uit vier hoofddivisies: personenvervoer (Personenverkehr), spoorgoederenvervoer (SBB Cargo), infrastructuur (Infrastruktur) en vastgoed (Immobilien). Er is volgens de EU-richtlijnen wel een volledige scheiding in financieel opzicht, vandaar dat de vergoeding van de spoorbeheerder aan de vervoerder goed werkt. De spoorbeheerder moet aan de overheid verantwoording afleggen over waarom ze een bepaald bedrag aan de vervoerder heeft moeten betalen. Het hoofdrailnet wordt door de staatsspoorwegen SBB geëxploiteerd. Op de regionale lijnen rijden ook private vervoerders, die deels in handen zijn van overheden.

Marieke van Gompel

Enkele slides uit de presentatie van Wassim Badram van SBB Infrastruktur:

Punctualiteit, internationale vergelijking, bron: SBB
Punctualiteit, een internationale vergelijking.

 

Efficient gebruik van spoornetwerk, internationale vergelijking, bron: SBB
Benutting van de spoorinfrastructuur, een internationale vergelijking.

Bekijk hier de foto’s van de 3-Day Railconferences dat werd georganiseerd door Europoint.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.