
Spoorbrug over nieuwe Máximakanaal bij Rosmalen te laag
De spoorbrug over het nieuwe Máximakanaal in Rosmalen blijkt vier centimeter te laag te zijn. Dat is deze herfst aan het licht gekomen toen de veertig meter lange brug is nagemeten door ingenieursbureau Arcadis ter voorbereiding op de ingebruikname van het kanaal eind dit jaar. ProRail en Rijkswaterstaat hebben dit donderdag bekendgemaakt. Volgens ProRail is bouwer Boskalis verantwoordelijk.
Door het hoogteverschil voldoet de brug niet aan de hoogte eis die is opgenomen in De Richtlijn Vaarwegen. Dit is een onwenselijke situatie, omdat het Máximakanaal is aangelegd voor de zwaarste categorie binnenvaartschepen klasse IV. De veiligheid van de brug is volgens ProRail niet in gevaar.
Doorvaarthoogte
ProRail heeft Boskalis gevraagd in kaart te brengen welke mogelijkheden er zijn om de doorvaarthoogte aan te passen. “De bouwer heeft dit voortvarend opgepakt en kijkt primair naar de mogelijkheid van herstelmaatregelen aan de brug zelf”, aldus ProRail.
Om de scheepvaart in de tussentijd niet te belemmeren, heeft Rijkswaterstaat het waterpeil van het kanaal tijdelijk met vier centimeter verlaagd. Daardoor liggen schepen dieper in het water en kunnen schepen die zijn beladen met drie lagen containers op een veilige manier onder het viaduct door varen.
flauwekul.
als het water wordt verlaagd, gaat een schip echt niet dieper in het water liggen.
schoolgeld terug halen en opnieuw natuurkunde leren :-)
Nou Evert, gefeliciteerd. Je kunt al je school- en studiegeld terugkrijgen.
Probeer thuis even met een bakje water.
Hoe kunnen schepen dieper in het water te komen liggen als het water peil wordt verlaagt???????
DOM, DOM en nogmaals DOM!!!!!
beste Conny: ook schoolgeld terugvragen voor het vak Nederlands
de diepteligging van een schip is afhankelijk van de belading, en niet van het waterpeil in een rivier. natuurkunde dus.
en kom nou niet aan dat de opwaartse druk minder is (wat trouwens waar is), want dat is te verwaarlozen voor de diepteligging. vloeistofmechanica.