Titia Los van Plurel, directeur Lex van der Poel van Dual Inventive, directeur Pieter Ahsman van Asset Rail

Uitreiking eerste RailAlert productcertificaat voor werkplekbeveiliging

Titia Los van Plurel, directeur Lex van der Poel van Dual Inventive, directeur Pieter Ahsman van Asset Rail

Technologiebedrijf Dual Inventive heeft donderdag het allereerste productcertificaat voor werkplekbeveiligingsmiddelen van stichting RailAlert ontvangen. RailAlert heeft in de afgelopen jaren een certificeringsysteem ontwikkeld, waarmee producten voor het leveren van werkplekbeveiliging worden beoordeeld en getoetst voor het gebruik op het Nederlandse spoor.

Sinds januari 2014 moeten nieuwe werkplekbeveiligingsmiddelen verplicht beschikken over een productcertificering. Deze certificering is in het leven geroepen om werken op het spoor veiliger te maken. Daarnaast zorgt een certificaat ervoor dat het eenvoudiger is om producten van andere Europese landen hier op het spoor toe te passen. Andersom kunnen Nederlandse producenten hun producten makkelijker in andere Europese landen op de markt brengen.

Certificaat

Dual Inventive ontving het productcertificaat voor de Zelfsignalerende Kortsluit Lans 3000. Dit product isoleert een gedeelte van het spoor zodat baanwerkers er veilig kunnen werken.

Directeur Lex van der Poel van Dual Inventive: ”Wij zijn tevreden over de toekenning van het productcertificaat door RailAlert. Wij zijn al jaren international actief met onze producten en dit certificaat vanuit RailAlert ondersteunt ons om onze technologieën internationaal beter te kunnen positioneren.”

Innovatieve oplossingen

Directeur Piet Breedijk van RailAlert: ”Met de productcertificering is er meer duidelijkheid welke producten veilig zijn om in het spoor te kunnen gebruiken en sluiten we aan bij de Europese aanpak. Hierdoor bieden we meer kansen voor internationale, innovatieve oplossingen. Niet alle goede ideeën komen uit Nederland dus moeten we ons toenaderbaar maken.”

Directeur Pieter Ashman van Asset Rail en voorzitter van de Werkkamer productcertificering binnen RailAlert: ”De nieuwe regeling bevordert veilig werken in het spoor. Baanwerkers weten welke producten veilig zijn doordat de gecertificeerde producten een sticker hebben.”

Productcertificering

Met de nieuwe productcertificering worden producten voor werkplekbeveiliging breder beoordeeld dan voorheen op allerlei technische, procesaanpak en veiligheidsaspecten. Als een producent een product gecertificeerd wil hebben, kan hij een door RailAlert gecontracteerde inspecterende instelling zoals Plurel inschakelen. De inspecterende instelling begeleidt vervolgens de producent in het proces van productcertificering.

Directeur Hans de Regt van Plurel: “Als Plurel zijn wij één van de inspecterende instellingen, voor het beoordelen van de ingediende werkplekbeveiligingsmiddelen voor RailAlert. Het product ZKL 3000 kent een langere geschiedenis bij ons. Wij beoordelen voor Dual Inventive de systemen die zij ontwikkelen voor de nationale en internationale toepassing. Nu een samensmelting plaatsvindt tussen de nationale en Europese regelgeving door het proces via RailAlert te laten lopen, kunnen wij dit alleen maar toejuichen. De nieuwe productcertificering maakt het makkelijker om via kruisbestuiving toegepaste innovatie te delen. Wij werken hier graag aan mee.”

Veiligheidstoets

Voorheen gaf ProRail een ‘verklaring van geen bezwaar’ af om aan te geven dat een product in het spoor gebruikt mag worden, echter zat hier niet expliciet een veiligheidstoets in. In de werkwijze van RailAlert die sinds januari van dit jaar geldt, is dit juist toegevoegd.

Verder levert RailAlert, via haar Werkkamer productcertificering, het proces en begeleiding voor producenten om hun producten certificeerbaar te krijgen voor het gebruik in het spoor. Als aan de gestelde toetsingskaders is voldaan, krijgen zij een RailAlert certificaat. Dit certificaat is daarna te downloaden van de website van RailAlert.

Marieke van Gompel

Lees ook:

Spoor veiliger door verplichte productcertificering

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.