NS Station Schiphol

ProRail onderzoekt storingen op Schiphollijn

Aanhoudende treinstoringen rond Schiphol hebben ProRail doen besluiten om het spoornet uitgebreid te onderzoeken. De hele Schiphollijn wordt tot in detail nagelopen.

Al weken lang heeft het treinverkeer rond Schiphol last van storingen. Zo was er dinsdag een sein- en wisselstoring tussen Amsterdam-Zuid en Schiphol. Eerder ging het om andere problemen, waaronder een stroomstoring, softwareproblemen, defecte treinen en asbest in de Schipholtunnel.

Preventief vervangen

Om te kijken wat er aan de hand is, is ProRail afgelopen weekend begonnen met het controleren van alle wissels, seinen en bovenleidingsdraden. Bij twijfel worden onderdelen preventief vervangen. Ook staan er monteurs stand by om veel voorkomende storingen direct op te lossen. Uitgangspunt is dat alle werkzaamheden gebeuren met zo min mogelijk overlast voor het treinverkeer.

ProRail kan nog niet inschatten hoe lang het onderzoek gaat duren. “We kunnen geen eindtermijn noemen. Het hangt ervan af wat we tegenkomen”, aldus een woordvoerder. ProRail probeert vooral na te gaan of er een samenhang te ontdekken valt. “Het is een hele drukke corridor, maar de reiziger heeft daar geen boodschap aan.”

Traject Arnhem-Winterswijk

Het is niet de eerste keer dat ProRail een traject uitgebreid onder de loep neemt. Datzelfde gebeurde met de spoorverbinding tussen Arnhem en Winterswijk, die het afgelopen jaar veel problemen gaf. In opdracht van ProRail en vervoerder Syntus heeft Roland Berger Strategy Consultants de lijn onderzocht en onlangs aanbevelingen gedaan. De belangrijkste aanbevelingen uit dat rapport zijn: een intensievere aansturing van de treinen door ProRail en Syntus gezamenlijk en verdere investeringen in de infrastructuur en het treinmaterieel.

Beide partijen zijn al aan de slag gegaan met aanbevelingen. Zo hebben ze afgesproken dat bij vertraging de trein tussen Winterswijk en Zevenaar keert in Zevenaar en niet meer helemaal doorrijdt naar Arnhem. Dat geeft ruimte op het baanvak en verkleint de kans op vertraging.

 

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.