TNO onderzoekt geluidshinder HSL-tracé bij Breda

Treinen op de Hogesnelheidslijn (HSL) ter hoogte van Breda zouden ondanks geluiddempende schermen nog teveel herrie veroorzaken. Daarom dringt Stichting Geen Gehoor Breda aan op geluidsmetingen. TNO gaat die op korte termijn uitvoeren. De metingen worden verricht in de Bredase buurtschappen Overa en Effen. 

De werkgroep HSL/A15 van de Bredase stichting, die actievoert tegen trillingen en geluidshinder van treinen op de HSL, stelt dat de eerder geplaatste geluidsschermen langs het Bredase deel van het tracé onvoldoende effect hebben.

In samenspraak met spoorbeheerder ProRail zal worden gemeten in buitengebieden van de West-Brabantse stad. De werkgroep zoekt naar een betrouwbaar model waarmee de hinder op elke willekeurige locatie kan worden bepaald.

Verder experimenteert ProRail in het Zuid-Hollandse Lansingerland met absorberend materiaal op de geluidsschermen. Ook worden proeven gehouden met raildempers en met de montage van een mini-scherm tussen de sporen, zo meldt BN/De Stem.

De uitkomsten van de geluidsmetingen worden over twee tot drie maanden verwacht.

Auteur: Bart Pals

Bart Pals is hoofdredacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.