Aanrijding Schiedam februari 2020

ProRail stoomt incidentenbestrijders klaar voor hoogfrequente inzet

Bron: Ginopress

Vanwege de verwachte toename van het treinverkeer zullen de incidentenbestrijders van ProRail in de nabije toekomst meer te doen krijgen. Om hinder voor reizigers binnen de perken te houden, zal de incidentenbestrijding (ICB) bovendien sneller ter plaatse moeten zijn. ProRail gaat daarom stappen zetten om het werk van de ICB beter te faciliteren.

Zo komt er een speciale cameraruimte, waar de ICB de beschikking heeft over beelden van onder meer overwegen en stations. Door deze plekken in de gaten te houden, kan de dienst beter inschatten of een bepaalde plek onder handen genomen moet worden. Bovendien moet men via monitoring in staat zijn om sneller te kunnen reageren op incidenten of ongelukken.

Snelle interventieteams

Daarnaast wil ProRail zogeheten snelle interventieteams inzetten. Deze moeten op drukke plekken op het spoor vlot in actie kunnen komen, om bijvoorbeeld een kapotte trein af te voeren. Het traject Schiphol-Utrecht-Nijmegen is het eerste stuk spoor dat zo’n interventieteam toegewezen krijgt.

Tenslotte werkt de spoorbeheerder onder de noemer Optimale Inzet Buitendienst aan een betere verspreiding van medewerkers over het land. Algoritmes moeten bepalen waar de kans op incidenten het grootst is, zodat ProRail in kaart kan brengen waar incidentenbestrijders vermoedelijk nodig zullen zijn.

“Deze mensen werken al heel hard, onder soms zware omstandigheden. En dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. Het is aan ons om dat op te vangen, oog te houden voor het werkplezier van onze medewerkers en om te zorgen dat het treinverkeer in de toekomst niet gaat vastlopen bij kleinere incidenten”, zegt Ans Rietstra, operationeel directeur van ProRail.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.