Hackatrain verruilt trein voor Railcenter Amersfoort

Hackatrain

Vanwege coronamaatregelen wordt Hackatrain, de driedaagse hackathon op het gebied van mobiliteit, dit jaar niet gehouden in een speciale trein naar Berlijn, maar in het Railcenter, de voormalige wagenwerkplaats van NS en een bungalowpark. Het thema van het evenement is dit jaar smart mobility. 

Zo’n vijftien teams, bestaande uit developers, software engineers, UX- en UI-designers tot datascientists, gaan drie dagen lang samenwerken aan oplossingen voor het afvlakken van de ochtend- en avondspits op stations. Dit door slim gebruik te maken van het gehele OV ecosysteem. Van treinen, bussen, taxi’s tot deelfietsen, zodat reizigers op andere momenten het OV nemen.

Vakjury

Alle deelnemers – van HBO- en WO-studenten, trainees, Young Professionals tot andere techtalenten – verblijven gedurende de hackathon op het Landal Waterparc aan het Veluwemeer. Hier worden ook techworkshops, outdooractiviteiten, digitale live-events en online pitches gehouden. De gemiddeld vijf man grote teams presenteren hun op data en techniek gebaseerde oplossingen op 1 oktober voor een vakjury. Het winnende team ontvangt 2.500 euro. Vorig jaar won een door website Tweakers samengesteld team van ict-specialisten. Zij  bedachten een oplossing waarmee machinisten tot kilometers vooruit kunnen zien of er een persoon of voertuig op het spoor staat.

De afgelopen vier edities van Hackatrain vonden plaats in een rijdende trein richting Berlijn, met als eindbestemming technologiefestival Tech Open Air. Dit jaar dreigde het evenement in het water te vallen door corona. Maar in plaats van een enerverende treinrit naar Berlijn, zijn de voormalige wagenwerkplaats van NS en het Railcenter in Amersfoort en Waterparc Veluwemeer als vaste locaties gekozen voor een coronaproof evenement.

Radiostation

Ook dit jaar verbonden tal van grotere en kleinere partners zich aan de hackathon, waaronder ProRail, Shell, InTraffic, DuraVermeer, IBM, Arriva, Royal HaskoningDHV, Picnic, het ninisterie van Infrastructuur en Waterstaat, TNO en Tweakers. Het ProRail Railcenter is de plek waar alle teamactiviteiten worden gebundeld, en waar gasten en partners samen met een tweetal presentatoren meekijken, discussiëren en hun visie geven op actuele issues rondom smart mobility. Speciaal voor de 5e editie van Hackatrain is er dit jaar ook een eigen online muziekstation: Hackatrain Radio. Geïnteresseerden kunnen de live feeds gratis online bekijken en beluisteren.

Hackatrain wordt gehouden van 29 september tot en met 2 oktober.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.