Hackatrain

Hackatrain 2019 in het teken van autonoom vervoer

De hackathon Hackatrain gaat in juli naar Berlijn en staat in het teken van autonoom vervoer. Ruim honderd jonge professionals en studenten lossen onderweg in de trein en na aankomst diverse vraagstukken op. Een hackathon is een evenement waarin studenten of specialisten samen in korte tijd een bepaald probleem het hoofd bieden.

Tijdens de Hackatrain naar Berlijn werken hackers, universiteiten en bedrijven zoals BMW, Parkmobile, Vodafone Business, ING, TNO, Accenture, Arriva, @north platform autonoom vervoer Noord-Nederland samen. Eenmaal in Berlijn aangekomen werken ze verder bij Beach Bar Mitte, waar op 2 juli ook de ontknoping volgt.

Een vakjury beoordeelt vervolgens welke oplossing het hoogste scoort op het gebied van innovatie, technische haalbaarheid en creativiteit. Na afloop van de Hackatrain bezoeken de deelnemers het  technologiefestival Tech Open Air in Berlijn.

Vraagstukken

Deelnemers van Hackatrain kunnen dit jaar uit twee vraagstukken kiezen. BMW en Parkmobile dagen deelnemers uit om na te denken hoe zelfrijdende auto’s ingepast kunnen worden in een stedelijke omgeving. In het vraagstuk van Vodafone Business en TNO staat de zelfrijdende technologie op het spoor centraal. Zij willen weten welke mogelijkheden nieuwe technieken zoals Internet of Things (IoT), Big Data en 5G bieden om het treinvervoer te innoveren.

De organisatie van Hackatrain vraagt dit jaar extra aandacht voor duurzaamheid. “Per trein reizen is natuurlijk al heel duurzaam, maar met een vleesloos menu en compensatie van onze CO2-uistoot gaan we nog een stap verder”, aldus Amal Whyte van Hackatrain. “Bij een innovatief evenement als Hackatrain staat de toekomst voorop en daar is duurzaamheid onlosmakelijk mee verbonden.” In totaal zal er 4,7 ton CO2 worden gecompenseerd via Fair Climate Fund.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.