Spoorgoederenvervoerder Lineas in Gent, bron: Lineas

North Sea Port krijgt twaalf nieuwe spoorbestemmingen

Lineas gaat met North Sea Port twaalf nieuwe spoorverbindingen aanleggen om de haven sterker te verbinden met het Europese achterland. Er komt een nieuwe spoorverbinding tussen Interface Terminal Gent en de Lineas Main Hub in Antwerpen, vanwaar goederen via het internationale spoornetwerk van Lineas hun reis vervolgen.

De twaalf nieuwe bestemmingen zijn gelegen in Madrid, Granollers en Tarragona (Spanje), Hendaye (Frankrijk), Schkopau (Duitsland), Lovosice (Tsjechië), Curtici (Roemenië), Malmö (Zweden), Milaan (Italië), Wels en Wenen (Oostenrijk) en Basel (Zwitserland). De spoorverbindingen worden deels gefinancierd door het Vlaamse Departement Mobiliteit en Openbare Werken en door North Sea Port.

Containerterminal

De goederen worden gelost en geladen in de Interface Terminal Gent aan het Kluizendok. Deze vier-modale containerterminal (zeevaart, binnenvaart, spoor- en wegvervoer) beschikt onder meer over 750 meter lange driedubbele spoorlijnen om treinen te ontvangen.

De treinen rijden vervolgens naar Antwerpen, waar ze aansluiten op het Europese spoornetwerk van Lineas. In de nabijheid van de terminal en het Kluizendok bevindt zich een aantal bedrijven die actief is in logistiek en distributie. De Interface Terminal Gent is bovendien via shortsea verbonden met het Verenigd Koninkrijk: de rederij I-Motion Shipping vaart driemaal per week op Hull.

Extra bestemmingen

“De twaalf extra bestemmingen bieden tal van bedrijven mogelijkheden om hun goederen richting het achterland per trein te vervoeren. Heel wat kades en bedrijventerreinen in North Sea Port zijn immers uitgerust met sporen en sporenbundels”, zegt Daan Schalck, algemeen directeur van North Sea Port.

Momenteel worden bij het havenbedrijf 7,7 miljoen ton goederen per jaar per spoor vervoerd. Goed voor 10 procent van het vervoer met het achterland. “We willen het vervoer per spoor verder doen toenemen, deze nieuwe bestemmingen kunnen daartoe bijdragen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is redacteur van Mainport Magazine, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.