Een NS-intercitytrein rijdt voorbij station Tilburg Universiteit

ProRail verdeelt capaciteit spoor voortaan per zes seconden

Een nieuw planningssysteem zorgt ervoor dat de capaciteit van het spoor voor de dienstregeling van 2020 per zes seconden kan worden ingedeeld, waar dat voorheen per minuut gebeurde. Het voordeel van dit nieuwe systeem is volgens ProRail dat er nog nauwkeuriger gepland kan worden waardoor er meer ruimte is op het drukke Nederlandse spoor.

Het plannen en verdelen wordt voor de dienstregeling van 2020 met PINT (Plannen IN Tienden) gedaan dat onderdeel uitmaakt van het Donna PTI-systeem van ProRail. Vanuit dit systeem worden ook DINT (Dienstregeling IN Tienden)-systemen zoals de smartwatch voor conducteurs aangestuurd.

Lange goederentrein

Een van de belangrijkste wijzigingen voor de nieuwe dienstregeling is dat een lange goederentrein van 740 meter voortaan standaard in de dienstregeling zit. Op dit moment hebben goederentreinen een gemiddelde lengte van 650 meter. Door meer goederenwagons te koppelen, kunnen spoorvervoerders beter concurreren met wegvervoerders.

Volgens ProRail past dit bij de ambitie van de spoorgoederensector “om de omvang van het vervoer per spoor te laten groeien van 42 miljoen ton in 2016 naar 54 tot 61 miljoen ton in 2030”. In 2018 werden er al proeven uitgevoerd met goederentreinen van deze lengte.

Meer treinen

Verder gaan er vanaf de nieuwe dienstregeling zes in plaats van vier intercity’s per uur tussen Amersfoort en Utrecht rijden. Ook gaan er meer treinen tussen Eindhoven en Dordrecht rijden. In de zomer rijden er meer treinen tussen Zandvoort en Haarlem.

ProRail heeft deze zomer de beschikbare ruimte op het spoor onder ruim dertig reizigers- en goederenvervoerders voor 2020 verdeeld. Op 15 december 2019 gaat deze nieuwe dienstregeling in.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

3 reacties op “ProRail verdeelt capaciteit spoor voortaan per zes seconden”

Rinus le Mahieu|19.08.19|13:12

Volgens mij is hier iets niet goed gegaan in de communicatie: de nieuwe dienstregeling is in ‘tienden van minuten’. Dat is nog fijnmaziger dan ‘per tien seconden’.

Rodney Luxenburg|20.08.19|11:07

Er staat toch ook gewoon per 6 seconden of ze moeten de tekst na jouw reactie stiekem gewijzigd hebben natuurlijk. 🙂

Marieke van Gompel|22.08.19|09:46

Beste Rinus, beste Rodney,

Wij hebben van ProRail later gewijzigde informatie ontvangen. Vandaar dat we het bericht later hebben aangepast. Dat was nog voor jullie reactie onder dit bericht, dus er is niets stiekem gebeurd ;)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.