Spoorgoederencorridors 2015, bron: ProRail

One Stop Shop voor internationaal spoorvervoer geopend

Spoorgoederenvervoerders kunnen de capaciteitsaanvragen voor alle zes landen van de goederencorridor Noordzee-Oostzee sinds woensdag via één loket aanvragen. Het ene loket, met de naam Corridor-One Stop Shop (C-OSS), betekent een enorme vereenvoudiging van het aanvraag- en verdeelproces voor het internationale spoorgoederenvervoer. De C-OSS is een samenwerking tussen inframanagers uit Nederland, België, Duitsland, Tsjechië, Polen en Litouwen en is gehuisvest bij DB Netz in Duitsland.

Het inzetten van goederentreinen tussen de havens van de Noordzee en bestemmingen in Noord-Duitsland, Tsjechië, Polen en Litouwen is nu een stuk makkelijker, omdat goederenvervoerders treinpaden alleen bij C-OSS hoeven aan te vragen. Voorheen moest voor elk land waar de trein doorheen rijdt een aparte aanvraag worden ingediend.

Goederencorridor

De goederencorridor Noordzee-Oostzee loopt vanaf de havens van Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam, Wilhelmshaven, Bremen en Hamburg via Duitsland naar Polen, Tsjechië en Litouwen. Deze corridor wordt intensief gebruikt. Zo rijdt er zes keer per week een containertrein tussen Rotterdam en Poznan, tien keer per week een trein met auto’s tussen Gent en Almhült en vier keer per week een trein met vloeibare bulkgoederen tussen Terneuzen en Schkopau.

ProRail werkt nauw samen met alle betrokken spoorpartijen om internationaal goederenvervoer per spoor te bevorderen. Zo worden dienstregelingen en werkwijzen (van bijvoorbeeld verkeersleidingsposten) in de verschillende landen steeds beter op elkaar afgestemd.

Goederencorridor

De Noordzee-Oostzee corridor is een van de negen goederencorridors die de Europese commissie heeft vastgesteld om het goederenvervoer te vereenvoudigen en te stimuleren. Het uiteindelijk doel is om een grenzeloos Europees spoorgoederenvervoer te realiseren zonder belemmeringen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.