Goederentrein, spoorlijn, Betuweroute, foto: @Jan van der Vaart

Panteia: spoorgoederenvervoer stijgt met 2,8 procent in 2015

Het volume van het spoorgoederenvervoer zal in 2015 met 2,8 procent stijgen. Voor dit jaar wordt een groei van spoorvolume voorspeld van 2,5 procent. Dat blijkt uit de Korte Termijn Voorspeller van onderzoeks- en adviesbureau Panteia. De volumes van de binnenvaart en het wegvervoer zullen in 2015 minder sterk groeien. Daarbij wordt een groei van respectievelijk 1,8 en 1,9 procent in 2015 voorspeld ten opzichte van 2014.

De ontwikkeling van het volume goederenvervoer over spoor is sterk gekoppeld aan de havenoverslag. De overslag van de grotere zeehavens groeide in het eerste half jaar van 2014. Verder worden er weer nieuwe internationale spoorlijnen geopend in het derde en vierde kwartaal van 2014. De Betuweroute heeft voldoende internationale reservecapaciteit om de groei in 2014 op te vangen. Vanwege de werkzaamheden aan het Duitse deel van de goederenspoorlijn hebben de spoorgoederenvervoerders echter minder capaciteit tot hun beschikking.

Stimulering spoorgoederenvervoer

Op de langere termijn wordt gerekend op meer internationaal vervoer door stimulering van spoorvervoer. Panteia wijst er op dat de spoorgoederenvervoerders met onzekerheden kampen rond prioritering ten opzichte van personenvervoer en gebruikersvergoedingen. Het vervoer van chemische producten, containers en eindproducten stijgt in 2015. De groei van het kolenvervoer zal afvlakken, zo voorspelt Panteia.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.