DB Schenker Rail

KNV maakt bezwaar tegen uitgifte gsm-frequenties

De Nederlandse spoorgoederenvervoerders hebben bezwaar gemaakt tegen de uitgifte van gsm-frequenties voor het 4G-netwerk. Volgens KNV Spoorgoederenvervoer verstoren de gsm-frequenties de communicatie tussen treinbeveiligingssystemen, machinisten en de verkeersleiding. Dit brengt grote veiligheidsrisico’s met zich mee. ProRail heeft uit voorzorg bezwaar aangetekend.

Volgens de werkgeversvereniging hadden in de vergunningen duidelijke voorwaarden moeten worden opgenomen die de verstoringen moeten voorkomen. Dat is niet gebeurd.

 Telecomaanbieders moeten maatregelen nemen om deze schadelijke verstoringen te voorkomen. Nu dreigt er voor de spoorgoederenvervoerders een flinke schadepost, stelt KNV.

Bezwaar

Agentschap Telecom en de minister van Economische Zaken zouden een groot risico hebben genomen door de frequenties zonder passende voorwaarden te veilen. KNV-leden hebben nu formeel bezwaar gemaakt tegen de besluiten.

De werkgeversvereniging zegt dat de kosten voor het nemen van maatregelen om verstoringen te voorkomen moeten worden betaald door de veroorzakers of uit de opbrengsten van de geveilde gsm-frequenties. 

KNV wordt daarin gesteund worden door Europese wetgeving.

Veiling

KNV-directeur Ad Toet: “Als een bedrijf gasboringen uitvoert en scheuren in huizen veroorzaakt, worden de kosten gedekt vanuit de gasbaten. Hetzelfde moet gelden voor kosten en baten bij gsm-frequenties en locomotieven.”

 De Nederlandse overheid heeft bij de veiling van frequenties voor het 4G-netwerk een bedrag van 3,8 miljard euro opgehaald.

Spoorbeheerder ProRail zegt dat zowel de treinreiziger als de mobiele internetter gebaat is bij van een goed werkend mobiel netwerk. De spoorbeheerder voert op dit moment met betrokken partijen gesprekken om te kunnen zorgen dat de veiligheid op het spoor gegarandeerd kan worden.

Juridische procedure

Woorvoerder Michiel Haighton van ProRail: “We vinden een juridische procedure daarom nu niet zinvol. Er is vooral behoefte technische oplossingen die voor iedereen aanvaardbaar zijn. Pro forma hebben we overigens wel bezwaar aangetekend, zodat we onze rechten niet verspelen mochten we er niet uitkomen.”

Lees ook:
ProRail: geen rechtszaak over mobiele datafrequenties
Veiligheid spoor in geding door toename mobiel verkeer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “KNV maakt bezwaar tegen uitgifte gsm-frequenties”

Ria Luttikhold|16.02.13|12:54

De Nederlandse overheid heeft bij de veiling van frequenties voor het 4G-netwerk een bedrag van 3,8 miljard euro opgehaald.
Dat bedrag gaat in een bank zitten!

Ik maak ook bezwaar maar om een andere reden. De gezondheid van de burgers! De frequentiegolven geven biologische- en neurologische schade aan een organisme! Naar de mensen die nu reeds de schade hiervan ondervinden (ook het 3G en 2G netwerk veroorzaken deze schade) moet het geld!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.