
ProRail wil uitzondering bouwregels stikstof, kwart spoorprojecten onder druk
ProRail wil worden uitgezonderd van de strenge bouwregels met betrekking tot stikstof en langdurende procedures. De spoorbeheerder vraagt daarom om een uitzonderingspositie voor bepaalde regels. Volgens ProRail staat een kwart van de spoorbouwprojecten onder druk door de strenge regelgeving. De spoorbeheerder maakte deze wens, die dwars tegen het beleid van het kabinet ingaat, bekend tijdens de jaarlijkse presentatie van de jaarcijfers, waar SpoorPro ook bij aanwezig is.
ProRail zegt dat niet alle bouwprojecten kunnen worden uitgevoerd omdat er te strenge regels zijn rond stikstof. Ook materiaal- en personeelstekort zorgen ervoor dat bijna 25 procent van de geplande bouwprojecten onder druk staan. ProRail schat in dat de vertragingen ontstaan in de periode tussen 2025 en 2029.
ProRail-directeur John Voppen noemt de nu geldende regels veel te streng. Hij zegt dat spoorprojecten die moeten bijdragen aan verduurzaming in de knel komen. “Het is noodzakelijk dat er beleid komt om duurzame projecten op korte termijn tot uitvoering te laten komen. Denk hierbij aan ruimere normen tijdens de bouwfase”, aldus Voppen op de persconferentie, die dit jaar wordt gegeven in de Spoorzone Ede, bij station Ede-Wageningen.
Voppen, die met zijn uitspraken nadrukkelijk met een schuin oog naar het kabinetsbeleid en de strenge regelgeving kijkt, noemt de trein de meest duurzame vorm van gemotoriseerd transport. “Zo leveren wij onze bijdrage aan de beperking van CO2-uitstoot en dragen we bij aan het behalen van de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs”.
‘Niet alles met elkaar dichtzetten’
ProRail wil verder af van de strenge regelgeving waar het tegenaan loopt bij het opheffen van overwegen. Daarnaast wil de spoorbeheerder dat er wordt gekeken hoe de problemen met dassen die schade veroorzaken aan spoordijken efficiënter kan worden aangepakt. Zo duurt het vaak lang voordat er een ontheffing wordt gegeven voor het uitgraven van dassenburchten.
“Regelgeving is prima en noodzakelijk”, zei Voppen vanmiddag tijdens de persconferentie waarop het jaarverslag werd gepresenteerd. “Maar het moet niet zorgen voor tegenwerking. We moeten het juist zoeken in samenwerking. En vooral: kijken naar de oorspronkelijke én uiteindelijke bedoeling van wet- en regelgeving. Eigenlijk doe ik een oproep aan de ontstane cultuur in Nederland waar het gaat om regelgeving: laten we niet alles met elkaar dichtzetten. Dat is niet goed.”
Geïnteresseerd in duurzaam werken, de emissieloze bouwplaats en de stikstofproblematiek? Meepraten tijdens onze paneldiscussies of de sprekers bevragen? Meld je dan snel nog aan voor deelname aan de Dag van de Infra en laat je inspireren. Het volledige programma vind je hier terug.
Lees ook:
- Veel interessante sprekers op Dag van de Infra
- ‘Emissieloze bouwplaats komt nu nog voor rekening van aannemer’
- ProRail geen voorstander van biobrandstof in transitie naar duurzamere bouwmachines
- Dieseldampen voorlopig nog geen verleden tijd door gebrek aan stroomfaciliteit
- ProRail maakt voor het eerst gebruik van elektrische krol bij perronwerkzaamheden
- SpoorProTV: Elektrische RailRunner brengt spoorwerkers snel naar werklocatie
- Staatssecretaris Heijnen presenteert terminal en batterijlocomotief voor spoorwerk
- Opleiding Railtechniek doet ‘grote droom’ ProRail in vervulling gaan