Treinongeluk Voorschoten

Ongeluk Voorschoten gebeurde tijdens werkzaamheden, strafrechtelijk onderzoek volgt

Tijdens een ingelaste persconferentie werden er meer details bekendgemaakt over het treinongeluk in Voorschoten.Sander van Vliet / ProMedia Group

Er wordt inmiddels steeds meer bekend over het dodelijke treinongeluk in Voorschoten. Tijdens een ingelaste persconferentie bevestigde ProRail-CEO John Voppen dat er tijdens het ongeval op twee van de vier sporen geplande onderhoudswerkzaamheden plaatsvonden. De werkzaamheden bevonden zich volgens Voppen in een “afrondende fase” toen het ongeluk gebeurde.

Voppen: “Rond 4 uur ben ik gebeld en ik ben toen meteen in de auto gestapt. Ik ben enorm geschrokken. Een kraan, een krol op wielen, wordt op het spoor gezet en wisselt normaal gesproken nooit van het spoor.” Voppen voegt daar aan toe dat hij op locatie is geweest en heeft gezien wat er gebeurd is. Maar, stelt hij: “Ik ga niet speculeren.” In de 17 jaar dat Voppen bij het spoor werkt heeft hij een situatie zoals vanochtend nog niet eerder meegemaakt.

Burgemeester Nadine Stemerdink van Voorschoten heeft de omwonenden tijdens de persconferentie bedankt die te hulp schoten na het treinongeluk. Ze spreekt van een “vreselijk ongeval” en betuigde haar medeleven aan nabestaanden van de persoon die is omgekomen en alle anderen betrokkenen.

Chaotische situatie

Hans Zuidijk van de Veiligheidsregio Hollands Midden zegt dat het donker was, waardoor er direct na het treinongeval een chaotische situatie ontstond. “De bovenleiding was gebroken. Er was brand en er moest een sloot over gestoken worden om bij de locatie te komen.” Omdat de bovenleiding was gebroken moest de situatie eerst worden veiliggesteld. “Binnen een uur waren alle hulpdiensten ter plaatse”, aldus de zegsman.

Slachtoffers naar vijf ziekenhuizen

24 ambulances hebben de gewonden vervoerd naar vijf verschillende ziekenhuizen in de regio, afhankelijk van de ingeschatte ernst van de verwondingen. Van de 30 gewonden zijn er 19 opgenomen in de ziekenhuizen. Volgens Zuidijk gaat het om “een mix van lichtgewonden maar ook zwaargewonden”. Zuidijk zegt niet te weten hoeveel zwaargewonden er zijn. “Nadat ze naar de ziekenhuizen waren vertrokken, zijn ze bij ons uit het zicht.”

Strafrechtelijk onderzoek

De politie Leiden Midden meldt dat er een strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht van het ongeval zal plaatsvinden. “Om te onderzoeken of er strafbare feiten hebben plaatsgevonden.” NS directeur Wouter Koolmees voegt daar aan toe dat dat de gebruikelijke procedure is bij dodelijke slachtoffers. Het dodelijke slachtoffer van de treinbotsing was een werknemer van bouwbedrijf BAM Infra, bevestigt het bouwbedrijf.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ongeluk Voorschoten gebeurde tijdens werkzaamheden, strafrechtelijk onderzoek volgt | SpoorPro.nl
Treinongeluk Voorschoten

Ongeluk Voorschoten gebeurde tijdens werkzaamheden, strafrechtelijk onderzoek volgt

Tijdens een ingelaste persconferentie werden er meer details bekendgemaakt over het treinongeluk in Voorschoten. Sander van Vliet / ProMedia Group

Er wordt inmiddels steeds meer bekend over het dodelijke treinongeluk in Voorschoten. Tijdens een ingelaste persconferentie bevestigde ProRail-CEO John Voppen dat er tijdens het ongeval op twee van de vier sporen geplande onderhoudswerkzaamheden plaatsvonden. De werkzaamheden bevonden zich volgens Voppen in een “afrondende fase” toen het ongeluk gebeurde.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.