Utrechtse trams

Merwedelijn lijkt streepje voor te hebben op Lelylijn en Nedersaksenlijn

De Merwedelijn is een deels ondergrondse tramlijn tussen Utrecht Centraal en Nieuwegein. 2018, Harry_nl /flickr.com

De Merwedelijn in Utrecht staat beter voorgesorteerd ten opzichte van de Lelylijn of Nedersaksenlijn als het gaat over de aanleg van nieuwe lijnen. Volgens premier Mark Rutte zorgt het huidige model voor verdeling van middelen ervoor dat er te weinig in dunbevolkte regio’s terecht komt. Of dat betekent dat dat model nu ook op de schop gaat, laten de beleidsbepalers in het midden.

“Je merkt dat de modellen die we in Nederland hebben – om geld te verdelen – weinig rekening houden met het feit dat er ook gebieden zijn waar op een groter landoppervlakte minder mensen wonen. Mensen die nog steeds wél gebruik willen maken van deze belangrijke voorzieningen”, aldus Rutte tijdens een persconferentie vorige week.

Het kabinet zou deze constatering moeten aangrijpen om het model op de schop te gooien, leek kamerlid Krul te opperen op Twitter. “Nemen we nu definitief afscheid van de maatschappelijke kosten-batenanalyse als besluitvormingsinstrument bij het aanleggen van infra? Niet meer rendement als belangrijkste doel, maar goede bereikbaarheid?”

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat is evenwel niet van plan het model voor een Maatschappelijke Kosten- en Baten-Analyse (MKBA) bij het grofvuil te zetten. “We hebben wel een instrument nodig om te verdelen. In dit model zal voortaan wel meer naar brede welvaart gekeken worden, waardoor regio’s beter aan bod komen.”

Noord-Nederland vreest dat het opnieuw mis zal grijpen, want in de verdeling van 7,5 miljard euro voor weg en spoor die het kabinet vorig jaar in haar begroting voor IenW opnam ging er bijzonder weinig geld naar het noorden en oosten van het land. Na diverse protesten en lobby’s beloofde het kabinet dat er dit voorjaar alsnog naar een ‘eerlijker’ verdeling van het geld gekeken zou worden. Daarbij zou het dan met name gaan over de aanpak van het spoorknooppunt bij Meppel, het eerste deel van de Nedersaksenlijn van Veendam naar Stadskanaal en voor de autoweg N33.

Het gegeven dat minister Harbers en staatssecretaris Vivianne Heijnen zich tijdens het verkeersdebat op de vlakte hielden over die projecten, zou zomaar eens kunnen betekenen dat de Nedersaksenlijn op de lange baan geschoven worden, constateert het Dagblad van het Noorden. Ook de verbeterde spoorverbinding van Zwolle via Twente naar de Duitse Münster lijkt niet in de korte termijnplannen van het kabinet voor te komen.

Heijnen: Merwedelijn scoort goed in ‘de modellen’

Nou kunnen er voor onbepaalde tijd sowieso geen nieuwbouwprojecten worden gestart, door de op 17 maart door het kabinet afgekondigde bouwstop. Dit vanwege de stikstofcrisis, het personeelstekort in spoor-, weg- en waterbouw, de stijgende prijzen van grondstoffen en materialen en de leveringsproblemen ervan. Die bouwstop schoot bij diverse regio’s in Oost- en Noord-Nederland alsmede Zeeland in het verkeerde keelgat en dat leidde tot verschillende boze brieven richting de Kamer en het ministerie van IenW.

Kamerleden als Habtamu de Hoop namens PvdA en GroenLinks, Stieneke de Graaf van de ChristenUnie en Chris Stoffer van de SGP, mede namens BBB, voelden tijdens het verkeersdebat wel aan dat het weer de verkeerde kant op ging voor de regio’s buiten de Randstad. Ze kregen daarbij hulp uit onverwachte hoek, toen VVD’er Daniel Koernuis stelde dat het kabinet de aanleg van de 1,5 miljard kostende Merwedelijn maar moest uitstellen, ten gunste van projecten buiten de Randstad. Chris Stoffer opperde daarop dat de investering in een grote fietsparkeerplaats bij station Utrecht beter in het spoorknelpunt Meppel gestoken kan worden. Koerhuis was tijdens de Vaststelling van de begrotingsstaat van het Mobiliteitsfonds voor het jaar 2023 afgelopen november ook al kritisch over de Merwedelijn.

Maar dat kan allemaal niet, volgens ‘de modellen’, antwoordde staatssecretaris Heijnen daarop. “De Merwedelijn scoort daarin gewoon heel goed. Ik weet ook wel dat meneer Koerhuis graag een andere afweging had gezien.’ Heijnen gaf wel aan dat de Lelylijn en de Nedersaksenlijn wat haar betreft niet op de hele lange baan geschoven zullen worden. “Ik hecht daar veel waarde aan. De Lelylijn blijft een grote prioriteit en we blijven er vol op inzetten dat najaar 2024 de startbeslissing daarover valt.”

Afbeelding voorgestelde Merwedelijn
Voorgestelde ontwikkelingen in het woningbouwgebied Groot Merwede Utrecht.

Lees ook:

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

4 reacties op “Merwedelijn lijkt streepje voor te hebben op Lelylijn en Nedersaksenlijn”

Illya Vaes|03.04.23|12:23

Zolang de zelf per auto rijdende bestuurders het geld blijven steken in het herverbouwen van de Sneltram Utrecht – Nieuwegein (met wegjagen van reizigers van dien) wordt het nooit wat…

Werner van der Wal Winchester|04.04.23|13:13

pracht antwoord. Alsof kinderen met lego spelen en steeeeds opnieuw dezelfde lijn “anders” aanleggen, het “mag”, ja idd. ‘mag’, …v.wie toch.., miljarden korten. De Weense Spitstram die jaren terug nog reed met maar 5 stops incl. begin en eindpunt was enorm succes, de wiel of chassis slijtage hoorde je, maar was volgens technici een mini fractie vd kosten voor aanpassing en ook de niet weense tram kon als spits-snel ingezet worden.. Je was in 11-13 minuten v.CS Utrecht in Nieuwegein C & -Zuid..

A C F Sierts|18.05.23|16:11

@ Werner : jazeker, u heeft helemaal gelijk. Het gaat hier inderdaad om politiek spelen met Lego. Van Openbaar Vervoer ( = de business die in deze ontwikkeld moet worden) hebben de betrokken ambtenaren & adviesburo’s nulkommanul ‘kunde’. Kennis mischien nog wel wat, maar de kunde van OV-ontwikkeling is zo goed als nul. En wat is OV volgens meester-architect Maurits van Witsen? Juist, een kunde. De OV-ontwikkelkunde is verdampt. De focus ligt op Systeemkeuze, Infra, Lijnvoering en Frequentie.

Cornelius Koelewijn|22.05.23|15:58

“De focus ligt op Systeemkeuze, Infra, Lijnvoering en Frequentie.” En kosten niet te vergeten. Daarom wordt er zo weinig aan OV uitgegeven. Als er al geld naar OV gaat, moet het zo goedkoop mogelijk. Dus vooral bussen. Maar daar wil niemand in reizen.

Reageer ook

U bent ingelogd als ""

Indien dit onjuist is, kunt u uitloggen.

Nog maximaal tekens