Kabeldiefstal belgie

Explosieve stijging van kabeldiefstal in België in 2022

De directeur van de Federale Spoorwegpolitie Stéphanie Sylvestre, Infrabel CEO Benoît Gilson en Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet slaan de handen ineen. 2023, Infrabel

In 2022 heeft de Belgische spoorbeheerder Infrabel 466 gevallen van kabeldiefstallen geregistreerd, een ruime verdrievoudiging van het aantal van 153 incidenten in 2021 en een nieuw record. Om de diefstallen en pogingen daartoe te bestrijden, neemt Infrabel extra maatregelen. Daarnaast start de spoorbeheerder samen de Federale Spoorwegpolitie (SPC) een landelijke actie.

Met het aantal 466 incidenten gaat het vorige record van 315 gevallen van kabeldiefstal in 2018 uit de boeken. De kabeldiefstallen vonden vorig jaar vooral in Wallonië plaats, waar 83 procent van de gevallen geregistreerd werden. Vlaanderen had een aandeel van 12 procent, Brussel 5 procent. De omgeving van Charleroi was met 296 incidenten het zwaarst getroffen in 2022. Daarna volgen de arrondissementen Luik, Antwerpen en Brussel, met respectievelijk 62, 34 en 21 gevallen van (pogingen tot) diefstal.

Kabeldiefstallen zorgen vorig jaar voor in totaal 33.169 minuten aan vertraging, zo becijfert Infrabel. Daarnaast moesten sommige werkzaamheden uitgesteld worden, omdat eerst de gevolgen van de diefstallen moesten worden aangepakt.

De SPC gaat daarom gedurende het hele jaar gericht controleren in aanvulling op de gebruikelijke patrouillerondes. Infrabel op zijn beurt gaat de eigen maatregelen opvoeren. Zo werkt de spoorbeheerder met GPS-trackers voor de kabels, worden de ingegraven kabels gemarkeerd met het merkteken ‘Infrabel’ en waar mogelijk wordt koper vervangen door aluminium.

Ook dit jaar heeft de spoorsector alweer te kampen met kabeldiefstallen. In januari was het al drie keer raak in België. Volgens Infrabel zijn er die maand 6 mensen gearresteerd. Vorig jaar konden voor kabeldiefstallen 11 personen veroordeeld worden.

In Nederland neemt het aantal incidenten juist af. In 2022 kwam het aantal koperdiefstallen uit op 12 tegenover 32 in 2021 en 62 in 2020. Daarentegen werden in januari al direct twee gevallen van diefstal geregistreerd.

Dit artikel is afkomstig van onze Belgische zusterpublicatie RailTech.be

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is chef redactie van SpoorPro en de RailTech-titels.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Explosieve stijging van kabeldiefstal in België in 2022 | SpoorPro.nl
Kabeldiefstal belgie

Explosieve stijging van kabeldiefstal in België in 2022

De directeur van de Federale Spoorwegpolitie Stéphanie Sylvestre, Infrabel CEO Benoît Gilson en Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet slaan de handen ineen. 2023, Infrabel

In 2022 heeft de Belgische spoorbeheerder Infrabel 466 gevallen van kabeldiefstallen geregistreerd, een ruime verdrievoudiging van het aantal van 153 incidenten in 2021 en een nieuw record. Om de diefstallen en pogingen daartoe te bestrijden, neemt Infrabel extra maatregelen. Daarnaast start de spoorbeheerder samen de Federale Spoorwegpolitie (SPC) een landelijke actie.

Met het aantal 466 incidenten gaat het vorige record van 315 gevallen van kabeldiefstal in 2018 uit de boeken. De kabeldiefstallen vonden vorig jaar vooral in Wallonië plaats, waar 83 procent van de gevallen geregistreerd werden. Vlaanderen had een aandeel van 12 procent, Brussel 5 procent. De omgeving van Charleroi was met 296 incidenten het zwaarst getroffen in 2022. Daarna volgen de arrondissementen Luik, Antwerpen en Brussel, met respectievelijk 62, 34 en 21 gevallen van (pogingen tot) diefstal.

Kabeldiefstallen zorgen vorig jaar voor in totaal 33.169 minuten aan vertraging, zo becijfert Infrabel. Daarnaast moesten sommige werkzaamheden uitgesteld worden, omdat eerst de gevolgen van de diefstallen moesten worden aangepakt.

De SPC gaat daarom gedurende het hele jaar gericht controleren in aanvulling op de gebruikelijke patrouillerondes. Infrabel op zijn beurt gaat de eigen maatregelen opvoeren. Zo werkt de spoorbeheerder met GPS-trackers voor de kabels, worden de ingegraven kabels gemarkeerd met het merkteken ‘Infrabel’ en waar mogelijk wordt koper vervangen door aluminium.

Ook dit jaar heeft de spoorsector alweer te kampen met kabeldiefstallen. In januari was het al drie keer raak in België. Volgens Infrabel zijn er die maand 6 mensen gearresteerd. Vorig jaar konden voor kabeldiefstallen 11 personen veroordeeld worden.

In Nederland neemt het aantal incidenten juist af. In 2022 kwam het aantal koperdiefstallen uit op 12 tegenover 32 in 2021 en 62 in 2020. Daarentegen werden in januari al direct twee gevallen van diefstal geregistreerd.

Dit artikel is afkomstig van onze Belgische zusterpublicatie RailTech.be

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is chef redactie van SpoorPro en de RailTech-titels.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.