ProRail ziet geen toename in koperdiefstal na incident in Zeeland

Op dinsdag reden er tussen Goes en Middelburg gedurende de ochtend minder treinen als gevolg van koperdiefstal. Hoewel ProRail in het verleden vaker te maken heeft gehad met koperdiefstal is er vooralsnog geen sprake van een plotselinge toename, ondanks de gestegen koperprijs.

De afgelopen twee jaar is de prijs van koper flink opgelopen, van iets meer dan 2,50 dollar per pond in juni 2020 tot ruim 4 dollar per pond nu. Desondanks registreerde de spoorbeheerder in 2020 een relatief laag aantal van 95 koperdiefstallen op en langs het spoor geregistreerd. Het afgelopen jaar waren dat er 110. Dat is weliswaar een toename, maar de getallen steken schril af tegen de piek van 516 gevallen van (poging tot) diefstal.

“Elk jaar krijgen we nog te maken met koperdiefstal”, zegt een woordvoerder van ProRail woensdag in een reactie op de diefstal in Zeeland. “De getallen zijn de laatste jaren zo goed als stabiel en behoorlijk gedaald ten opzichte van 10 jaar geleden. We zien dus geen stijging de laatste twee jaren. Wat dat betreft staat dit incident op zichzelf.”

Zeeland is een gewild gebied voor koperdieven. In 2020 zijn er op de Zeeuwse lijn maar liefst 28 incidenten bekend bij ProRail, in 2021 is dit gehalveerd. De teller staat in Zeeland nu op 10 incidenten.

ProRail heeft de afgelopen jaren tal van maatregelen genomen om koperdiefstal tegen te gaan, variërend van het plaatsen van extra hekken en camera’s tot het opschroeven van nachtelijke controles van beveiligers met honden. Ook het convenant van de branchevereniging Metaal Recycling Federatie (RMF) met ProRail, netwerkbeheerder TenneT en justitie en politie lijkt effect te hebben gesorteerd in de strijd tegen diefstal en heling. Zo is legitimatie voortaan noodzakelijk bij het inleveren van koper voor geld.

Een versie van dit verhaal is eerder verschenen op OVPro, een zusterpublicatie van SpoorPro. 

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.