Eerste waterstoftreinen in dienst genomen in Duitsland

2022, Alstom

Tussen de Duitse plaatsen Cuxhaven en Buxtehude bij Hamburg rijden sinds woensdag uitsluitend waterstoftreinen. De Franse fabrikant Alstom noemt het een ‘wereldprimeur voor personenvervoer’. Op het traject reden tot voor kort nog dieseltreinen. 

Op het genoemde traject worden 14 Coradia iLint waterstoftreinen ingezet door lokale spoorvervoerder Elbe-Weser, een onderdeel van Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG). De treinstellen hebben een rijbereik van ongeveer 1.000 kilometer, waardoor ze de hele dag actief kunnen zijn.

Projectpartner Linde verzorgt het tankproces. Dat gebeurt in Bremervörde, waar het de beschikking heeft over 64 opslagtanks voor een totaal van 1.800 kilo aan waterstof. Op termijn wil Linde op die locatie zelf waterstof gaan produceren. Het bedrijf krijgt daarvoor steun van de overheid.

De waterstoftreinen worden zoals gezegd ingezet ter vervanging van dieseltreinen, waar er volgens Alstom in Duitsland naar schatting nog zo’n 4.000 actief zijn. De Coradia iLint waterstoftreinen zullen binnen afzienbare tijd ook ingezet gaan worden in de omgeving van Frankfurt. Daarnaast heeft Alstom orders voor de treinen ontvangen uit Frankrijk en Italië.

Overzichtskaart

In heel Europa werken fabrikanten van rollend materieel, spoorwegexploitanten, infrastructuurbeheerders en beleidsmakers aan het uitfaseren van dieseltreinen en het ontwikkelen van duurzame alternatieven. Voor een overzicht van deze ontwikkelingen is een interactieve kaart met de projecten en beschrijvingen samengesteld. Wilt u de volledige interactieve kaart bekijken? Vraag hier gratis toegang aan.

Kaart samegesteld met Arcgis Storymaps

De ontwikkelingen op het gebied van duurzaam rollend materieel en de bijbehorende infrastructuur, zoals laadmogelijkheden en tankinstallaties voor waterstof, staan centraal tijdens het Rail Infra Forum op 12 en 13 oktober in Berlijn. Van alternatieve brandstoffen en batterijaandrijving in het reizigersvervoer tot on-track machines, en van het opladen van batterijen onder de bovenleiding tot het tanken van waterstof. Het programma en de sprekers zijn te vinden op de website van het evenement.

Een versie van dit bericht las je eerder op OVPro

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.